×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Tánczos Barna: Az úszó hulladékot összegyűjtő rendszereket helyezünk el a román-magyar határ mentén levő folyókon

2021.07.26 - 15:46
Megosztás:
Tánczos Barna: Az úszó hulladékot összegyűjtő rendszereket helyezünk el a román-magyar határ mentén levő folyókon
A környezetvédelmi minisztérium olyan rendszereket szándékozik telepíteni az ország nyugati részének folyóira, amelyek összegyűjtik a Magyarországra tartó úszó hulladékot a vizekből - jelentette ki hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szakminiszter.

Az elkövetkező hónapokban döntik el, hogy mely pontokon helyezik ki és üzemelik be ezeket a rendszereket, de az biztos, hogy 12 ilyen pont lesz a határ mentén. Az idén kiírják a versenytárgyalást a megvalósíthatósági tanulmányok elvégzésére, és a minisztérium finanszírozni fogja ezek megépítését - mondta Tánczos, hangsúlyozva, hogy óriási mennyiségű úszó hulladék jutott már át Romániából Magyarország területére, és tavasszal ígéretet tett a magyar hatóságoknak a probléma megoldására.

A miniszter megemlítette, hogy a holland nagykövetség támogatásával már helyeztek el a folyókon ilyen hulladék-kollektorokat, amelyek sikeresen működnek.

A sajtótájékoztatót követően Tánczos részt vett a Körösök Vízügyi Igazgatósága által a Nagyváradot átszelő Sebes-Körös partján végzett tereprendezési munkálatok átadásán, amelyek nyomán a folyóparton szabadidő eltöltésére alkalmas övezetet alakíthat ki a városháza, a város pedig védett lesz az esetleges áradásoktól. A munkálatokat több mint 15,4 millió lejjel finanszírozta a szaktárca.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának ügyvivő igazgatója elmondta, a munkálat a Sebes-Körös partvonalának szabályozására és korszerűsítésére irányuló projekt része, és ez az utolsó szakasz, amelyet használatba adnak.

Tánczos gratulált a vízügyi igazgatóságnak a munkálathoz, és ahhoz, hogy megtartotta a part menti zöldövezetet.
AGERPRES

Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert
Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.
Fontos a minőségi szelektív gyűjtés
Tegnap hivatalosan is átadták a szamosdobi regionális hulladéktározó új, második celláját, amely közel 3 hektárnyi területen fogadja a megyéből ide érkező hulladékot a következő hét évben.
EU-s projekt keretében mérik fel és védik meg a romániai medveállományt
A medvék által leginkább veszélyeztetett romániai településen, a székelyföldi Tusnádfürdőn indította útjára a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium azt az európai uniós alapokból finanszírozott projektet, amely a romániai barnamedve-populáció felmérésére és az országos medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésére irányul - közölte csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
Cookie