×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Tánczos: Az a sajnálatos, ahogyan az új uniós erdőstratégiát kidolgozták

2021.07.21 - 15:38
Megosztás:
Tánczos: Az a sajnálatos, ahogyan az új uniós erdőstratégiát kidolgozták
A tagállamoknak öt nappal ezelőtt kiküldött új uniós erdőstratégiával kapcsolatban az egyetlen 'sajnálatos' dolog az, ahogyan ezt a rendkívül fontos dokumentumot kidolgozták - nyilatkozta szerdán az AGERPRES hírügynökségnek Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.


A tárcavezető Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő kijelentéseire reagált, aki szerint 'sajnálatos', hogy az Európai Bizottság erdőstratégiáját a kormánykoalícióban nem vitatták meg.

'Az egyetlen sajnálatos dolog az üggyel kapcsolatban az, ahogyan ezt a rendkívül fontos és várt stratégiát kidolgozták. Nem véletlen, hogy az Unió legfontosabb államai elégedetlenek. Az új erdőstratégiát csupán öt nappal ezelőtt küldték ki a tagállamoknak, nem volt még idő megbeszélni a koalícióban' - szögezte le Tánczos.

Nyomatékosította, hogy Románia 11 másik uniós állammal együtt aggodalmát fejezte ki a tagállamokkal folytatott párbeszéd és konzultáció hiánya miatt ebben a témában, és a dokumentum egyes rendelkezéseinek tisztázását kérte.

A miniszter úgy vélekedett, Dacian Cioloş tisztában van az uniós stratégiák kidolgozásának menetével, a konzultálások és tárgyalások fontosságával, 'bárki másnál jobban tudja a koalícióban, hogy bármely európai stratégiával kapcsolatos dokumentumnak a célokon és célkitűzéseken túlmenően végrehajtási perspektívát is kell nyújtania a tagállamoknak. Az európai erdővédelmi stratégiának biztosítania kell ezt a perspektívát, a finanszírozási rendszerek világos jövőképét és az erdők társadalmi és gazdasági szerepének új elképzelését' - mutatott rá.

Hozzátette, az erdőgazdálkodás rendkívül fontos téma, és a koalícióban is meg fogják vitatni egy alapos elemzés után.

Dacian Cioloş EP-képviselő, az USR PLUS társelnöke egy Facebook-bejegyzésben rámutatott, 'sajnálatos', hogy az EB új erdővédelmi stratégiáját a kormánykoalíció nem vitatta meg, pedig Románia számára rendkívül fontos ez a téma.

"Természetesen megfelelő pénzügyi forrásokra is szükség van, de mielőtt csatlakoztunk volna a többi tagállam által kezdeményezett tiltakozáshoz, szerettem volna elolvasni és megvitatni egy tisztességes elemzést arról, hogy ez az európai stratégia milyen előnyökkel és hátrányokkal jár Románia számára' - írta Cioloş bejegyzésében.

Az Európai Bizottság a múlt hét végén fogadta el az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul.
AGERPRES

Országszerte 58 mérőszerkezeten figyelik a radioaktivitást
A radioaktivitási szint nem haladja meg a megengedett mértéket Romániában, a mérőszerkezetek nem észleltek semmilyen rendellenességet - közölte szombaton Facebook-oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.
Jól teljesített a SUMAL 2.0
Tavaly felére csökkent az illegális fakivágások száma, köszönhetően a SUMAL 2.0 rendszernek, ugyanakkor az alkalmazáson keresztül a lakosság is részt vesz ebben a harcban.
Tánczos Barna: folytatódik a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszer tökéletesítése, betiltjuk az éjszakai fakitermelést
Módosítani készül idén a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszert, többek között betiltják az éjszakai fakitermelést - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tánczos Barna tárcavezető.
Cookie