×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
18 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Tanársztrájk: utalvány helyett a tüntetést választották

2023.05.25 - 13:32
Megosztás:
Tanársztrájk: utalvány helyett a tüntetést választották
Többféle használati tárgyat is felhasználtak a pedagógusok, hogy minél kifejezőbb legyen a tiltakozásuk. (Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea)
Már délelőtt tíz órára eldőlt, hogy nem fogadják el a pedagógusok a kormány két részletben utalandó 2500 lejes értékjegy-ajánlatát, tizenegykor már tízezren vonultak a parlament felé Bukarestben.

Utcai tüntetésig fajult a pedagógussztrájk, a szerda délutáni alkudozás idején felajánlott 2500 lejes értékjegyet nem fogadták el a pedagógusok, tizenegy órától, a Victoriei téri gyülekező után a parlamenthez vonultak. Úgyhogy biztos, hogy a héten még lesz oktatás a romániai intézményekben.
Továbbra is az a pedagógiai szakszervezetek és a tagság álláspontja, hogy a tanügyben dolgozóknak  nem „alamizsnára” van szükségük, hanem rendes fizetésre, továbbra is kitartanak amellett, hogy legalább négyezer lej nettó legyen a kezdő fizetés a karrierjük elején álló tanítóknak és tanároknak.

Goplyóstollak és seprűk

Azt mondják, ez már nem a fizetésekről szól, hanem a pedagógus szakma iránti tiszteletről és hogy ez kifejezőbb legyen, golyóstollakat dobáltak a parlament épülete irányába, arra a román mondásra utalva, hogy „Vă doare in pix de profesori” – azaz, hogy „A >golyóstollatokat< sem érdekli mi van a tanárokkal!” A seprűlengetés pedig azt akarja jelenteni, hogy egyes esetekben akkora egy tanár, vagy egy tanító fizetése, mint jobb helyeken egy takarítónőé.

Lesz emelés

Az utcai megmozdulás hatására tájékoztatást adott ki a kormány, amelyikben Dan Cărbunaru kormányszóvivő rámutat: július 15-éig elkészül az új közalkalmazotti bértörvény tervezete, amelybe a tanügyi alkalmazottak által kért béremeléseket is belefoglalják. Addig egy kiegészítő juttatást kínálnak az oktatási rendszerben dolgozó mintegy 300 ezer személynek, elsősorban szakmai tevékenységük támogatására. Ez megfelel a kormány szerda este ismertetett ajánlatának.

Hírszerkesztő