×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

Támogatás a magyar sertéstartóknak

2022.02.19 - 13:11
Megosztás:
Támogatás a magyar sertéstartóknak
Húszezer forint egyszeri támogatást kaphat egy-egy gazda (Fotó: pixabay.com)
A magyar Agrárminisztérium (AM) 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskocatartók számára – jelentette be szombaton Nagy István tárcavezető.

Az Agrárminisztérium szombati közleményében a miniszter arra emlékeztetett, hogy a takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő.

A nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Ennek keretében - előzetes kalkulációk alapján - kocánként 20 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan alkalmazható átmeneti támogatásokra vonatkozó uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók - hangsúlyozta Nagy István. Hozzátette, az új támogatási konstrukció és az ahhoz kapcsolódó miniszteri rendelet kidolgozása soron kívül megkezdődött.

Arra is kitért, hogy a brüsszeli segítség hiányában a magyar kormány a számára rendelkezésre álló összes eszközzel eddig is minden lehetséges lépést megtett a sertéstartók helyzetének javítására. A miniszter az intézkedések közül kiemelte a hatékonyságot növelő telepi beruházások és fejlesztések támogatását, a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatások forráskeretének tavalyi megemelését, a hitelekhez nyújtott 100 százalékos kamattámogatást és a krízisbiztosítási rendszer bevezetését is.

Mindezek mellett további segítséget jelent az ágazat szereplői számára a sertéshúsfogyasztás ösztönzése, a pultokban a sertéshús származási helyének zászlócskával történő jelölése a magyar hús megkülönböztethetősége érdekében vagy éppen az import hízóalapanyag és sertéshús kiemelt ellenőrzése is – sorolta Nagy István.

A miniszter kiemelte, az agrártárca minden rendelkezésére álló eszközt használni fog annak érdekében, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartókat megsegítse - tájékoztatott közleményében az Agrárminisztérium.

 

Nálunk drágul a leginkább a sertéshús
Bár uniós szinten a legalacsonyabbak közé tartozik idehaza a disznóhús ára, a drágulás mértékét tekintve mégis az élen állunk az EU-ban. Egy lakos évente 37,3 kg sertéshúst fogyaszt.
Két trichinellafertőzéses esetre bukkantak
A DSVSA ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy végeztessék el a trichinellózistesztet, hiszen ezáltal komoly betegségektől óvhatják meg magukat és szeretteiket.
Ponea(ANSVSA): több mint 20 ezren folytatnak illegális sertéskereskedelmet az országban és terjesztik a sertéspestist
Országos viszonylatban több mint 20 ezerre tehető a sertésekkel törvénytelenül kereskedő személyek száma - nyilatkozta az országos állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) alelnöke. Mihai Ponea szerint a kupecek is felelősek az afrikai sertéspestis terjedéséért.
Cookie