×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Találkoztak a református nőszövetségek

2021.09.22 - 10:28
Megosztás:
Találkoztak a református nőszövetségek
A Kárpát-medencei Imanap előkészítése volt a céljuk a találkozás örömén túl azoknak a nőszövetségi vezetőknek, akik szeptember 16. és 19. között Nagyváradon együtt értekeztek.

A nagyvárad-újvárosi református templomban kezdődött a Kárpát-medencei Református Nőszövetségek Találkozójának alkalomsorozata csütörtökön, majd szakmai kiránduláson vettek részt, diakóniai tevékenységeket tekintettek és templomokat látogattak meg: Nagyváradon, Micskén, Magyarkécen, Hegyközszentmiklóson, Biharfélegyházán és Élesden.
Szombaton csatlakoztak az egyházkerület által megszervezett centenáriumi ünnepi istentisztelethez. Város- és várlátogatás is volt a szabad programok között, majd vasárnap ünnepi istentisztelettel ért véget az esemény a nagyvárad-újvárosi református templomban.
Bogya Kis Mária egyházkerületi nőszövetségi elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a Kárpát-medencében élő református nők, édesanyák tizenhat évvel ezelőtt egy olyan különleges imaszolgálatba kezdtek, amely átfogja nemcsak a Kárpát-hazában élő magyar nemzet tagjait, hanem a világ minden táján élő nemzettársunkat is. „Bátor vállalkozás ez az imaközösség, különösen, ha tudjuk, hogy miért volt szükség a Kárpát-medencei Imanap elindítására. A történelem sok fájó emléket hagyott megtört lelkű népünk életében. Imádkozzunk egymásért, mert az ember által okozott sebeket Isten be tudja gyógyítani. Igei mottónk: „Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van, mint akik az Ő végzése szerint hivatalosak… Mit mondunk azért ezekre? Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk? Aki az Ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mi módon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk? (Róma 8, 28–32) Nem véletlen az igeválasztásunk, hiszen ebben az évben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület százéves múltjára is emlékezünk, amelynek a kegyetlen történelmi döntések nyomán az anyaországtól elszakítva meg kellett találnia önálló életét, fel kellett nőnie az önálló szolgálatra. Hálát adhatunk Istennek, aki kegyelmében megtartotta Partium magyar népét. A sokféle megpróbáltatást is a javára fordította, hitét, anyanyelvét, kultúráját megőrizte, csodával határos módon átsegítette a nehézségeken. Hisszük, hogy az édesanyák és gyülekezetek imája is áldott eszköz abban, hogy Isten előtt megbocsátó szeretettel építsük kapcsolatainkat, az életet és az Ő országát a földön, neve dicsőségére és embertársaink örömére: 'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!/ Bűnös voltunkért, Uram, oh, ne vess meg!/ Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk,/ Hallgass meg Fiad nevében, ha kérünk' (Ref. Ének. 430)” — mondta az egyházkerületi nőszövetségi elnök.
Nagy Erika szatmári nőszövetségi elnök, egyházkerületi alelnök lapunknak elmondta, hogy a négy magyarországi egyházkerület (Tiszáninnen, Tiszántúl, Dunamellék, Dunántúl, az erdélyi és a házigazda (királyhágómelléki) egyházkerület képviseltette magát a találkozón. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről nyolc egyházmegye nőszövetségi elnökei is jelen voltak. A kilenc egyházmegye nőszövetsége ajándékokat készíttetett a résztvevők számára.

 

Összekötő, közösségformáló tér
Tegnap ünnepi istentiszteleten és ünnepi műsorral emlékeztek meg a szigetlankai református templom építésének a huszonötödik évfordulójáról. Hálát adtak a parókia felújításáért is.
Kettős évfordulót ünnepeltek Sárközújlakon
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) megalakulásának 100. évfordulója alkalmából az elmúlt hétvégére rendezvénysorozatot szervezett a Sárközújlaki Református Egyházközség.
Egyházmegyei Nőszövetségi Találkozó
Nagy Erika és Szilágyi Noémi egyházmegyei nőszövetségi elnökök szervezésében a legnépesebb rendezvényét tartotta meg idén a Szatmári Református Egyházmegye. A Németi református templomban 21 gyülekezet asszonyai vettek részt a találkozón méltósággal és örömmel.
Cookie