×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

Szűréssel a járvány lassításáért

2022.01.11 - 17:45
Megosztás:
Szűréssel a járvány lassításáért
Fotó: MTI
A gyorstesztek segítségével kiszűrhető, ha egy páciens koronavírus-fertőzött, és elkülönítésével elkerülhető, hogy terjessze a járványt. Ebben a háziorvosok is részt kívánnak vállalni.

Közel 95 ezer koronavírus-gyorstesztet végeztek a romániai háziorvosi rendelőkben tavaly októberben és novemberben, a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején. A 94 830 antigéngyorsteszt közül 48 929 az Országos Közegészségügyi Intézet módszertana alapján történt, tehát a COVID-19 megbetegedés tüneteivel rendelkező páciensek esetében, 46 613 vizsgálatot pedig kérésre végeztek el a szakemberek. A módszertan szerint végzett vizsgálatok közül 22 725 teszt eredménye lett pozitív — közölte a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF) azon adatok alapján, melyeket a megyei közegészségügyi igazgatóságok gyűjtöttek össze és az Egészségügyi Minisztérium összesített.
„Várjuk a háziorvosi praxisoknak a szűrésben való részévételéről szóló jogszabályok és szerződések véglegesítését, hogy az eddigieknél is nagyobb mértékben járuljunk hozzá a fertőzöttek korai felismeréséhez és a SARS-CoV-2 vírus közösségi terjedésének megfékezéséhez” — írják a családorvosok.
Amint arról lapunk hasábjain is olvashattak, egy 2021 végén elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében az egészségbiztosító pénztárakkal szerződéses viszonyban álló családorvosok 50 lejt kapnak minden, koronavírusra tesztelt személy után. Az 50 lej tartalmazza a tesztelőeszköz árát, a munkadíjat és a teszteléshez szükséges védőfelszerelés árát. A jogszabály értelmében a gyorstesztet elvégző családorvosok kötelesek a teszt eredményét legtöbb 24 órán belül jelenteni a Corona Forms alkalmazáson keresztül. Ahhoz, hogy antigén-gyorstesztelési szolgáltatást nyújtsanak, a családorvosoknak szerződést kell kötniük az egészségbiztosító pénztárral, tehát csak azokban a rendelőkben lesz lehetőség erre, amelyek bővíteni kívánják ezzel szolgáltatásaik sorát. A tesztelés finanszírozását az állami költségvetésből biztosítják, az összegeket pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utalja ki. Ahhoz, hogy a páciensek ténylegesen részesülhessenek az ingyenes tesztelésben, az egészségügyi szaktárca vezetőjének és a CNAS elnökének még közös rendeletet kell hoznia erről, majd a rendelőknek meg kell kötniük a szerződéseket a megyei egészségbiztosító pénztárakkal — erre várnak most a szakemberek.

Hányszor teszteltek a megyében?

Az Egészségügyi Minisztérium által a FNPMF kérésére közölt adatok szerint júniusban 540, júliusban 97, augusztusban 976, szeptemberben 1528, októberben 1732, novemberben pedig 789 tesztet végeztek el a Szatmár megyei családorvosi rendelőkben — fél év alatt összesen 5662 alkalommal. A fertőzés tüneteit mutató páciensek esetében 1046 teszt készült, amelyek közül 103 lett pozitív.
A gyógyszertárakban nem készültek antigéngyorstesztek, ugyanis egyetlen patika sem csatlakozott a kampányhoz, a többi Szatmár megyei egészségügyi intézményben, laboratóriumokban pedig így alakultak a tesztelések: júniusban 3778, júliusban 4716, augusztusban 9329, szeptemberben 13 723, októberben 13 633, novemberben pedig 9373 gyorsteszt készült, tehát összesen 54 552.

Telefonáljunk a szakembernek!

A családorvosok szerint továbbra is nagyon fontos a fizikai távolságtartás, a maszk helyes viselése, a gyakori kézmosás, az arc megérintésének kerülése, zárt helyeken a gyakori szellőztetés és a koronavírus elleni védőoltás beadatása.
Az eddigi ismereteink szerint a koronavírus omikron változata elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget és fejfájást okoz, míg az előző SARS-CoV-2-variánsok által okozott fertőzés gyakori tünete a láz, a köhögés, illetve az ízlelés vagy a szaglás elvesztése. Súlyos tünet lehet a légzési nehézség és a légszomj, a zavarodottság és a mellkasi fájdalom.
A COVID-19 betegség az egyes embereknél különböző tüneteket vált ki. A legtöbb fertőzöttnél enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegség alakul ki, amelyből a gyógyulás kórházi ápolás nélkül bekövetkezik. Ha súlyos tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, de először mindig telefonon egyeztessen az orvossal! — üzenik a szakemberek.

Influenza elleni oltás

Az egészségügyi szakemberek ugyanakkor a koronavírus-fertőzés elleni óvintézkedések betartása és a vakcina beadatása mellett továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást, főleg a veszélyeztetett lakosságnak. „Mindenkinek érdemes beoltatnia magát, de főként a magas rizikófaktorú lakosságnak” — emelte ki korábban az influenza elleni oltáskampány kapcsán dr. Macrina Mihai, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője is. Elsősorban a 65 éven felüliek, a krónikus betegek, továbbá az intézményesített ellátásban részesülő gyerekek és idősek, az egészségügyi alkalmazottak és a várandós nők kaphatják meg az oltást térítésmentesen a családorvosoktól.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Egyelőre nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat
Továbbra is hétről hétre csaknem duplájára emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, de az egészségügyi hatóságoknak nem áll szándékukban járványügyi korlátozásokat bevezetni, amíg a kórházi kezelésre szorulók száma viszonylag alacsony.
Az egészségügyi színvonal emeléséért
Rákszűrés a nagykárolyi kórházban — a kihívást az jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatások nem a megelőzésre összpontosítanak, a lakosság nincs tisztában az egészségügyi állapotával.
Cookie