×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Szülőföldön magyarul: közel a határidő

2021.09.22 - 08:00
Megosztás:
Szülőföldön magyarul: közel a határidő
Fotó: zaol.hu
A 2020/2021-es tanévben meghirdetett Szülőföldön magyarul pályázati program leadási határideje idén szeptember 30. — hívja fel az érintettek figyelmét Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program koordinátora.

A programban azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy választható tantárgyként tanulják a magyart. A nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz-támogatás értéke 22 400 forintnak megfelelő lej, s ettől az évtől kezdve a hallgatói támogatás összege is ugyanennyi. A legtöbb érintett szülő már megkapta gyermeke tanintézményétől a szükséges igazolást és formanyomtatványt, amit legkésőbb szeptember 30-áig (a postai bélyegző dátuma) postázni kell. A szülő minden gyermeket, aki után igénylést nyújt be, egy adatlapon feltüntethet, írja a felhívás. A programról bővebb információt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalán, a cutt.ly/ZnTUI2s linken olvashatnak az érdekeltek.

Jogosultak a támogatásra azok a kiskorú gyermekek, akik a 2020/2021-es tanév kezdetétől Romániában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben vesznek részt, azok az általános és középiskolás tanulók, akik a 2002. augusztus 31-ét követő időszakban születtek, és Romániában működő, akkreditált vagy működési engedéllyel rendelkező oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat folytatják, és az alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják, és Románia közoktatási rendszerének tanulmányi időszakra vonatkozó rendelkezései okán kötelező képzésben részesülnek; fakultatív vagy opcionális (választható tantárgyként) magyar nyelvű oktatásban részesülnek, és a lakóhelyükön napi bejárással elérhető távolságon belül nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény vagy magyar nyelvű tagozat; olyan sérült vagy halmozottan sérült, magyar nemzetiségű kiskorú személyek, akik nem akkreditált nevelési és oktatási intézményben folytatnak magyar nyelvű tanulmányokat vagy egyéb, magyar nyelvű nevelésben részesülnek; olyan kiskorú személyek, akik sajátos nevelési igényeiknek megfelelő — részben vagy egészben magyar nyelvű —nevelésben és oktatásban vesznek részt, azok a középiskolai tanulók, akik a 2020/2021-es tanév elkezdéséig betöltötték tizennyolcadik életévüket, de az adott állam közoktatási rendszerének tanulmányi időszakra vonatkozó rendelkezései szerint kötelező képzésben részesülnek. Hallgatói támogatásban pedig az a nappali tagozatos hallgató részesülhet, aki Romániában működő felsőoktatási intézményben alap- vagy magiszteri tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

A támogatási kérelmet papíralapon lehet benyújtani, ajánlott küldeményként 1 (egy) eredeti példányban, zárt borítékban az U.C.D.M.R. – RMPSZ, Szülőföldön magyarul — Pályázati Iroda, 530300 Miercurea Ciuc/Csíkszereda, Oficiul Poştal nr. 1. Postahivatal, C.P. nr. 19 sz. Pf., Jud. Harghita/Hargita megye címre. A támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatos kérdésekben az alábbi elérhetőségen kérhető tájékoztatás:

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, „Szülőföldön magyarul” — Pályázati Iroda, 0266.244.450-es telefonszám vagy info@szulofoldonmagyarul.ro e-mail-cím. S. B.

 

 

 

Gyógyír lehet a Gyermekgyógyító
A Gyermekgyógyító programra vasárnapig jelentkezhetnek civil szervezetek, amelyek különleges igényű, krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.
Pályázat középiskolásoknak és egyetemistáknak
Családtörténeti pályázatot hirdet középiskolás és egyetemista diákok számára a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet — közölték a szervezők az MTI-vel.
Anghel Saligny-program: legkevesebb 4 millió lejt kapnak a községek infrastruktúrafejlesztésre
Közvitára bocsátotta az Anghel Saligny beruházási program alkalmazási módszertanát a fejlesztési minisztérium - közölte szerda este a tárca.
Cookie