×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatás

2020.04.15 - 19:24
Megosztás:
Szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatás
Szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatási tevékenység az óvodákban, iskolákban és egyetemeken - ezzel a kitétellel módosította az oktatási törvényt szerdán a szenátus, döntő házként.

A jogszabály-tervezetet 103 támogató és 26 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

Az oktatási törvényt módosító tervezetet a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, és annak a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott, eredeti változata a tanulók értékelési módján változtatott volna. Ezt az előírást azonban a szenátus oktatási bizottságában törölték a tervezetből, bekerült viszont az a kitétel, miszerint szükségállapot és ostromállapot idején online folytatódhat az oktatási tevékenység az óvodákban, iskolákban és egyetemeken.

A közoktatás számára a tanügyminisztérium dolgozza ki az ilyen esetekben követendő módszertant, a felsőoktatási intézmények pedig az egyetemi autonómia elve alapján saját metodológiát szabhatnak online tevékenységük folytatására. A félévzáró vizsgákra, a záróvizsgákra és a doktori dolgozatok megvédésére online is sor kerülhet a 2019-2020-as egyetemi évben, és az egyetemi felvételiket is meg lehet tartani ebben a formában - írja elő a módosítás.

A Szociáldemokrata Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és az RMDSZ megszavazta a tervezetet, a Nemzeti Liberális Párt azonban ellene voksolt, arra hivatkozva, hogy a szenátusban teljesen megváltozott a tervezet tartalma, így a módosítások elfogadásával sérül a kétkamarás parlament elve.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie