×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szükség van a szakképzett ápolókra

2021.08.27 - 07:17
Megosztás:
Szükség van a szakképzett ápolókra
Bozga Anda és Vitéz Carmen osztályának huszonöt diákja ballagott el tegnap délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban működő általános asszisztensképző egészségügyi posztliceális szakon.

Az ünnepélyes bevonulást követően Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, s beszédében rávilágított az elmúlt év nehézségeire: elmondta, hogy a pandémia a kórházi gyakorlatok megtartását is nehezítette, és köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a diákokat, hogy a szakmai gyakorlatot is sikeresen teljesíthessék. Az igazgatónő kihangsúlyozta, hogy az elmúlt 2 évben az egészségügy vált a mindennapok központi kérdésévé és az egészségügyi alkalmazottak a hétköznapok fehér köpenyes hőseivé. Az intézmény vezetője elmondta, hogy a gyakorlatok kapcsán csak dicsérő szavakat hallottak a kölcseys diákokról, gyakornokokról, s bízik abban, hogy nem csak szakmailag sikerült jól felkészíteni a ballagókat, hanem emberileg is megfelelő képzésben részesültek. Pataki Enikő kihangsúlyozta, hogy az egészségügyi posztlíceum első évfolyama 2015-ben ballagott, s az azóta eltelt időszakban kiderült, hogy jó döntés volt beindítani a szakot, és jó érzés visszahallani az egykori diákok hangját az egészségügyi intézményekben. Rávilágított, hogy nem szakmát, hanem hivatást választottak maguknak a fiatalok, ezért is nagyon fontos, hogy az embert is lássák majd munkájuk során a beteg mögött, mindig legyen mosoly az arcukon, ha beteggel találkoznak. Végezetül Váci Mihály Eső és homokóra című versét olvasta fel útravalóként a ballagóknak.
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy hullámos éveket élünk, s most is két hullám között adatott lehetőség arra, hogy fizikailag találkozhassunk. Az elöljáró abbéli reményének is hangot adott, hogy nem csak online tanultak a ballagók, hanem sikerült fizikailag is véghez vinni a gyakorlatokat. Kihangsúlyozta, hogy hiába vesznek korszerű gépezetet, építenek új épületet a kórháznak, ha nem lennének olyan emberek, akik empátiával és mosollyal az arcukon szólnának a beteghez, hiszen nem szabad elfelejteni: az asszisztensek adják az arculatát, megítélést a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek, hiszen ők több időt töltenek a betegekkel, mint az orvosok. Végezetül azt kívánta a végzősöknek, legyenek ők azok az egészségügyi dolgozók, akikre már régóta vágynak a szatmáriak.
Vitéz Carmen, az osztály szakmai vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket, a ballagókat, kihangsúlyozva, hogy nem egyszerű évek vannak mögöttük, hiszen nem egyszerű dolog online szakmát oktatni, tanulni. A menet közben felmerült rengeteg kérdésre sikerült válaszokat találni, sikerült minden szükséges szakgyakorlatot elvégezni, és a szakdolgozatok is elkészültek, ami szép teljesítmény. Ezt követően Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés és a betegellátás reformja elindítójának hitvallásáról esett szó, illetve a ma is aktuális jó tanácsait olvasta fel a ballagóknak, akiktől egy Juhász Rozi-idézettel búcsúzott.
Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy mindig örömmel vesz részt az egészségügyi posztliceális osztályok ballagásán, majd ő is rávilágított, hogy van létjogosultsága a magyar nyelvű egészségügyi képzésnek Szatmárnémetiben. Kihangsúlyozta: biztos abban, hogy jól felkészültek az évek során a most ballagó ápolók, ugyanakkor rávilágított, hogy sajnos a szatmári közegészségügyről alkotott kép nem túl fényes a polgárokban, s ennek megváltoztatásában jelentős szerepük lesz a végzősöknek is, akik szép, de nehéz szakmát választottak maguknak. Végezetül azt kívánta nekik, hogy találják meg helyüket a jövőben itthon, Szatmárnémetiben.
Dr. Danku Adriana az oktatók nevében mondott köszöntőbeszédet, kihangsúlyozva, hogy a búcsúzás egy szükséges rossz, mely által új utak nyílnak meg. Elmondta, hogy eddig a diákok mellett álltak, ezentúl pedig mögöttük állnak majd, s bármikor kereshetik őket. A doktornő elmondta még, hogy az asszisztensi szakma a pedagógusi mellett a legnehezebb hivatás, majd néhány gyakorlati jótanáccsal látta el a ballagókat, akik remélhetőleg ezek által is emberségesebb, jobb ápolókká, szakemberekké válnak.
A másodévesek nevében Altfatter Éva, a harmadévesek nevében Kovács Hédi mondott búcsúztatót. A kulcsátadás ünnepélyes pillanatai után kiosztották az elismerő okleveleket. Először a ballagási ünnepségen jelen levő másodévesek vehették át diplomáikat, majd a harmadévesekre került a sor. Harmadéven színtízessel végzett Büte Borbála és Vincze Jánk Katalin. Az évfolyamelső szintén Vincze Jánk Katalin lett, aki háromgyerekes édesanyaként mindhárom évben 10-essel zárta a tanévet. Minden ballagó diák elismerő oklevelet vehetett át, majd sor került az ünnepélyes fogadalomtételre. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

Sógor Beáta

 

Sok feladat vár, de a kölcseysek kitartók
Legyen a ma induló tanév olyan kaland, amelynek végén gazdagabbnak érezzük magunkat! — hangzott a már második járványhelyzeti tanév megnyitóján a Kölcseyben, abban reménykedve: ha online oktatásra kényszerülnek is majd, az nem fog sokáig tartani.
Jubileumi évkönyv: átfogó kiadvány
Tartalmas, az iskola életének elmúlt öt évét átfogó kiadványról van szó, melybe „sok minden belekerült, egyszerre nem is lehet elolvasni, beleolvasni kell és lehet időnként” — hangzott az egybehangzó vélemény a Kölcsey-évkönyv kapcsán a bemutatón.
Élménybeszámoló a 2021-es Erasmus-programról
Öt csodálatos napot tölthettem el a Kölcsey Ferenc Főgimnázium által szervezett Erasmus-táborban, melynek során a pályázaton való munkálkodáson kívül volt szerencsém új barátokat szerezni, illetve egy kis önismeretre is szert tenni.
Cookie