×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Szorongatják a kamionosokat

2020.05.09 - 08:54
Megosztás:
Szorongatják a kamionosokat
Egészségüket kockáztatva dolgoznak a járvány idején a kamionosok, a nyugat-európai lobbi mégsem akarja engedni boldogulni őket, még mindig napirenden van a szigorítások bevezetése.

Hiába tudatosult mindenkiben már a világjárvány elején, hogy szükség van a közúti áruszállításra a kontinensen, a nyugat-európai országok vezetőinek továbbra is feltett szándékuk gáncsolni a kelet-európai fuvarozókat. Régóta húzódik és most megint napirenden van a kamionos teherszállítás szabályainak átalakítása, amelyek elsősorban a volt szocialista államokból működtetett cégek és alkalmazottaik számára kedvezőtlenek. A nyugat-európai kamionos lobbi azt szeretné elérni, hogy az Európai Parlament (EP) vezesse be, hogy nyugat-európai órabért fizessenek a kelet-európai fuvarozók az alkalmazottaiknak, amíg azok nyugat-európai országban járnak, illetve betiltanák a hétvégi hosszú pihenőidő kamionfülkében való eltöltését.

 

Kettős mérce

 

Fodor Ferenc, a szatmárnémeti Fodor Trans fuvarozási vállalat ügyvezetője kettős mércét kiált az ügyben, szerinte szó sincs arról, hogy a keleti szállítók azzal, hogy egész Európát bejárják, elvinnék a munkát nyugati társaiktól. Szerinte semmi szükség nincs arra, hogy korlátozzák a keletiek mozgását nyugaton, mert a kontinens gazdagabbik felén nincs annyi fuvarozócég, amelyik győzné a megrendeléseket, ráadásul a közúti szállítás is olyan iparág lett, mint a mezőgazdaság: nyugati alkalmazottak nem szívesen végzik ezt a munkát. A nyugati sofőrök legtöbb 10–12 órás munkákat vállalnak, a német kamionos szeret otthonról indulni és a nap végén otthon lefeküdni, ehhez képest a keletiek napokon, sőt, heteken át tartó fuvarokat is vállalnak, szimbiózisban élnek a kocsival, abban alszanak, főznek, élnek.

 

Tüntetés

 

A kettős mérce a Mobility 1 néven ismert szabályozás bevezetése nélkül ma is létezik, mutatott rá Fodor, volt már nyugati fuvarszervező, amelyik román sofőrnek egy-két centtel kevesebb kilométerdíjat ajánlott, mint amennyit nyugati társának. Mikor annak idején felvetődött egy ilyen hátrányosan megkülönböztető szabály bevezetése, több román kamionos-szakszervezet is tüntetett ennek elfogadása ellen Brüsszelben, és továbbra sem hagyják annyiban a dolgot, szögezte le Fodor.

 

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie