×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

„Szomszédolni” még nem mehetünk

2020.06.15 - 12:43
Megosztás:
„Szomszédolni” még nem mehetünk
Magyarországra még továbbra sem „ugorhatunk át” rokont látogatni, strandolni vagy csak úgy csavarogni egyet, Németországba viszont keddtől már indulhatnak a mezőgazdasági idénymunkások.

Bár a kormány és az országos vészhelyzeti bizottság jelentősen enyhítette a romániai állampolgárok hazautazási feltételeit azzal, hogy első körben 17 országgal szemben törölte el a házi elkülönítésbe vonulás kötelezettségét, ez még távolról sem jelenti azt, hogy mi is „nyakunkba vehetjük a világot”, s indulhatunk külföldre — merthogy Románia még távolról sem teljesíti azt a saját maga (akárcsak a legtöbb európai ország) által is bevezetett kritériumot, miszerint az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Ehhez ugyanis az országban száz alá kellene csökkennie a napi friss fertőzöttszám utóbbi kétheti átlagának, ez azonban csak néhányszor csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott, sőt, tegnap meghaladta a háromszázat.

S egyebek mellett ez is közrejátszik abban, hogy a Magyarországon élő román állampolgárok házi elkülönítésbe vonulás nélkül hazajöhetnek ugyan, visszatértükkor azonban kéthetes karanténba kell vonulniuk, hiszen a magyarországi hatóságok még nem oldották fel minden esetben a karanténkötelezettséget. Magyarország területén csak azok a román állampolgárok mentesülnek a 14 napos karantén alól, akik: a nemzetközi jog alapján kiváltságokkal és mentességekkel rendelkeznek; ingáznak munkáltatói igazolás birtokában vagy egészségügyi ellátási céllal a határtól számított 30 km-en belül; átutazási céllal érkeznek a kijelölt határátkelőhelyeken keresztül (ők egyébként nem hagyhatják el a kijelölt tranzitútvonalakat); a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről történő továbbutazási céllal érkeznek (ők sem térhetnek le a kijelölt tranzitútvonalakról); a nemzetközi teherforgalomban közlekedő gépjárművek vezetői. A fentiek értelmében Magyarország határát átlépve kötelesek mindazok a román állampolgárok kéthetes karanténba vonulni, akik: Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak; magyarországi állampolgárok családtagjai; az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából utaznak; felsőfokú intézmény által kiállított iskolalátogatási formanyomtatvány birtokában vannak — s nem mellékesen jelen pillanatban csak a fent említett kategóriákba tartozó román állampolgárok léphetnek be egyáltalán Magyarország területére Románia irányából. Sürgős esetben pedig méltányossági eljárást lehet igényelni (http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz).

Jó hír viszont, hogy június 16-tól lazítják a mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozó beutazási korlátozásokat Németországban — a keddtől érvényes szabály szerint az EU-tagországokból és a schengeni övezet nem EU-tagállamaiból ugyanúgy szabadon beutazhatnak mezőgazdasági idénymunkások, mint az adott ország bármely más állampolgára, a járványügyi szabályok betartásával. (Például továbbra is legfeljebb 20 emberből álló csoportokba kell osztani a munkásokat, és a fertőzésveszély minimalizálásáért meg kell szervezni, hogy a csoporttagok együtt dolgozzanak, együtt töltsék a szabadidejüket, és tartsanak legalább másfél méter távolságot más csoportok tagjaitól).

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie