×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

„Szomszédolni” még nem mehetünk

2020.06.15 - 12:43
Megosztás:
„Szomszédolni” még nem mehetünk
Magyarországra még továbbra sem „ugorhatunk át” rokont látogatni, strandolni vagy csak úgy csavarogni egyet, Németországba viszont keddtől már indulhatnak a mezőgazdasági idénymunkások.

Bár a kormány és az országos vészhelyzeti bizottság jelentősen enyhítette a romániai állampolgárok hazautazási feltételeit azzal, hogy első körben 17 országgal szemben törölte el a házi elkülönítésbe vonulás kötelezettségét, ez még távolról sem jelenti azt, hogy mi is „nyakunkba vehetjük a világot”, s indulhatunk külföldre — merthogy Románia még távolról sem teljesíti azt a saját maga (akárcsak a legtöbb európai ország) által is bevezetett kritériumot, miszerint az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Ehhez ugyanis az országban száz alá kellene csökkennie a napi friss fertőzöttszám utóbbi kétheti átlagának, ez azonban csak néhányszor csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott, sőt, tegnap meghaladta a háromszázat.

S egyebek mellett ez is közrejátszik abban, hogy a Magyarországon élő román állampolgárok házi elkülönítésbe vonulás nélkül hazajöhetnek ugyan, visszatértükkor azonban kéthetes karanténba kell vonulniuk, hiszen a magyarországi hatóságok még nem oldották fel minden esetben a karanténkötelezettséget. Magyarország területén csak azok a román állampolgárok mentesülnek a 14 napos karantén alól, akik: a nemzetközi jog alapján kiváltságokkal és mentességekkel rendelkeznek; ingáznak munkáltatói igazolás birtokában vagy egészségügyi ellátási céllal a határtól számított 30 km-en belül; átutazási céllal érkeznek a kijelölt határátkelőhelyeken keresztül (ők egyébként nem hagyhatják el a kijelölt tranzitútvonalakat); a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről történő továbbutazási céllal érkeznek (ők sem térhetnek le a kijelölt tranzitútvonalakról); a nemzetközi teherforgalomban közlekedő gépjárművek vezetői. A fentiek értelmében Magyarország határát átlépve kötelesek mindazok a román állampolgárok kéthetes karanténba vonulni, akik: Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak; magyarországi állampolgárok családtagjai; az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából utaznak; felsőfokú intézmény által kiállított iskolalátogatási formanyomtatvány birtokában vannak — s nem mellékesen jelen pillanatban csak a fent említett kategóriákba tartozó román állampolgárok léphetnek be egyáltalán Magyarország területére Románia irányából. Sürgős esetben pedig méltányossági eljárást lehet igényelni (http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz).

Jó hír viszont, hogy június 16-tól lazítják a mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozó beutazási korlátozásokat Németországban — a keddtől érvényes szabály szerint az EU-tagországokból és a schengeni övezet nem EU-tagállamaiból ugyanúgy szabadon beutazhatnak mezőgazdasági idénymunkások, mint az adott ország bármely más állampolgára, a járványügyi szabályok betartásával. (Például továbbra is legfeljebb 20 emberből álló csoportokba kell osztani a munkásokat, és a fertőzésveszély minimalizálásáért meg kell szervezni, hogy a csoporttagok együtt dolgozzanak, együtt töltsék a szabadidejüket, és tartsanak legalább másfél méter távolságot más csoportok tagjaitól).

 

Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
GCS: 19 105 új fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki közlése szerint az utóbbi 24 órában rekordszámú, 19 105 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Cookie