×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Szombatról vasárnapra virradóra átállítjuk az órákat!

2024.03.29 - 12:38
Megosztás:
Szombatról vasárnapra virradóra átállítjuk az órákat!
Március 31-én, a nyugati kereszténység húsvét vasárnapján lesz a 2024-es tavaszi óraátállítás, ami azt jelenti, hogy hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell állítani az órát, tehát ezen az éjszakán egy órával kevesebbet alszunk. A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Az a hagyomány, hogy Európában tavasszal és ősszel átállítjuk az órákat, hossző időkre nyúlik vissza. Bevezetésére először az első világháború alatt került sor az energiatakarékosság érdekében, majd több ország a 70-es években újra alkalmazni kezdte ezt a rendszert.

Az EU először 1980-ban rendelkezett a nyári időszámításról, egy olyan irányelvben, amely a fennálló tagállami gyakorlatokat hangolta össze az egységes piac zökkenőmentes működésének elősegítése érdekében.

Az utóbbi években több olyan EU-s szintű törekvés volt, amely az egységes időszámítást szorgalmazta, azonban az átálláshoz összehangolt lépésekre lenne szükség valamennyi tagállamban. Az Európai Parlament 2021-ben határozott arról, hogy megszüntetik az óraátállítást, de ezt Romániában egyelőre nem ültetik gyakorlatba.

Hírszerkesztő

Október 29: kezdődik a téli időszámítás
Az óraátállítással nem lehet energiát megtakarítani, ennek ellenére marad az eddigi gyakorlat, így október 29-én vasárnap hajnalban elkezdődik a téli időszámítás. 4 órakor vissza kell állítani az órát 3 órára.
Két évig a Covid, most a háború miatt maradt érvényben az óraátállítás
Mikor szűnik meg az EU-ban az óraátállítás? Az idő lesz a megmondhatója. Az európaiak a téli és nyári időszámítás váltakozása ellen vannak a korábban elvégzett konzultáció eredménye szerint, de még évekbe telhet, míg valóban eltörlik.
Ne felejtsük el visszaállítani az órát
Energiából ugyan már csak jelentéktelen mennyiséget spórolunk meg az évente kétszeri óraátállítással, szervezetünket azonban alaposan feje tetejére állítja — még akkor is, ha a mostanival (télivel) egy órával többet alszunk.