×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Vidék

Szombaton Kaplonyba vezet a böllérek (és nem csak) útja!

2024.01.29 - 17:53
Megosztás:
Szombaton Kaplonyba vezet a böllérek (és nem csak) útja!
(Fotók: a szerző korábbi felvételei)
A második legteltházasabb versenyre készülnek a szervezők — 39 csapat nevezett be a hagyományos „disznólkodásba” és száll harcba a Legjobb Böllér, Legfinomabb Kolbász, Legszebb Karaj meg egyéb dicsőséges címek vidám hangulattal, no meg jóféle fogópálinkákkal fűszerezett elnyeréséért.


Ha február első szombatja, akkor elő a késekkel, hurkatöltőkkel, különleges fűszerkeverékekkel és titkos receptekkel, mert ez bizony az RMDSZ–Böllérverseny napja. A bő évtizedes, vitathatatlanul hagyománnyá lett, vidám hangulatú versengésen a disznóvágásban jeleskedő csapatok február 3-án, Kaplonyban mérik össze trancsírozási, karajhasítási, toros káposzta készítési, véres- és májas hurka-, valamint kolbásztöltési és fűszerezési tudásukat — no  és természetesen ne feledjük el a fogópálinka minőségét és a forralt bor ízletességét sem!

hirek/2024/januar/5-1.jpg

Kaplonyban a rendezvény helyszínéül a helyiek által Kubaként ismert,  Heveli-féle mezőgazdasági telepet választották, ahol a megye minden szegletéből érkező csapatok, élükön a kiválasztott böllérrel, tájainkon ismertebb nevén hentessel, valamennyi technikát és fortélyt bevetve küzdenek majd meg a megye legjobb böllérei, és egyéb címekért.

hirek/2024/januar/3-2.jpg

„A második legteltházasabb böllérversenyre készülünk: 39 csapat nevezett be a megmérettetésre, s bár  RMDSZ–Böllérverseny ugyan, de szokás szerint nem csak RMDSZ–csapatok vesznek részt rajta. A legnagyobb létszámú egyébként a második alkalommal szervezett, túrterebesi volt, ahol 42 csapat állt a képzeletbeli rajthoz, de az idei mezőny sem marad el túl sokkal mögötte.” – magyarázza megkeresésünkre Tasnádi István főszervező. 
Természetesen a megmérettetés helyszínén most is biztosítva lesz az elektromos áram, a víz, a boncoláshoz szükséges rakodórács, és a hagyományosan perzselőknek a szalma, mint ahogy a 110 – 130 kg-os röfiket is a szervezők biztosítják.

„Szépasztalok” és egész falusi porták

hirek/2024/januar/4-2.jpg

Persze a finomságok elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és felszereléseket a csapatok hozzák magukkal, nem feledkezve meg a „szépasztal” (azaz az utóbbi versenyeken látottak alapján „szépsátor” vagy egész falusi porta) megterítéséhez szükséges kellékektől, tájjellegű tárgyakról sem — hiszen a hattagú ételzsűri (Csorvási Béla, Antal István, Tuţuras Adrian, Takács Zoltán és két  meglepetés-tag) szokás szerint nem csak a munkafolyamatot, gyorsaságot, s az elkészített disznóságokat pontozza, hanem külön a tálalást is.
A garatöntöző folyadékokat (fogópálinka, forralt bor és egyebek)  most is ismert megyei pálinkafőzőkből álló (Hornyák Tibor, Huszti Gyula, Butka Sándor ) külön zsűri minősíti majd. 

DJ Leviciusz és a legek versenye 

A verseny startja reggel 8–kor dördül el, a hivatalos megnyitót követően pedig rögtön hozzákezdenek a disznóvágáshoz (az állat leszúrása az előírt európai normák értelmében csak kimondottan a kábítószerszám használata után történhet meg, ezt a szervezők szintén a helyszínen biztosítják), perzseléshez s ezzel párhuzamosan kezdődik a fogópálinkák zsűrizése is, délben a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb valamint leghosszabb hurkát, kolbászt, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, no meg  toroskáposztát, a legszebb sonkát és szalonnát s még megannyi finomságot. 

hirek/2024/januar/1-1.jpg

A tervek szerint  16 órakor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a XI. Böllérverseny abszolút győztes csapata pedig az lesz, amelyik a legtöbb versenyszámban első helyezést ért el.
Természetesen a helyszínen idén is ízletes „disznóságokat” kínáló büfé várja mindazokat, akik nem vesznek részt a versenyben, ám kíváncsiak egy hagyományos disznóvágás minden fortélyára s a villámkezű hentesekre — de szokás szerint a csapatok is kínálják a látogatókat a frissen  elkészült finomságokkal — , a böllérverseny ritmusáról pedig Szilágyi Levente, vagyis DJ Leviciusz gondoskodik  a rendezvény egész ideje alatt.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!