×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

Szombaton délelőtt várják a véradókat!

2023.09.15 - 20:30
Megosztás:
Szombaton délelőtt várják a véradókat!
Nagyon súlyossá vált a vérhiány a szatmári vérközpontban, az AB4-es vércsoportból vészesen megcsappant a tartalék – közölte az intézmény a Facebookon, hozzátéve: most szombaton is várják az önkénteseket!

A vérközpont arra kéri az AB4 Rh negatív vércsoportú személyeket, hogy adjanak vért, mert a központ tartaléka főleg ebből a típusú vérből csökkent kritikus szintre, de a többi vércsoportból is hiány van. Hozzáteszik, szombaton, szeptember 16-án 11 óráig is lehet vért adni Szatmárnémetiben, a Károlyi út 26. szám alatt, a mentőszolgálat mellett!

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és a testsúlya eléri az 50 kg-ot, míg a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.

Az lehet donor, aki az utóbbi két hétben nem szedett antibiotikumot, nem ivott alkoholt, a véradás előtti este nem fogyasztott zsíros ételeket, és az utóbbi hat hónapban nem esett túl műtéten vagy fogorvosi beavatkozáson.

A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. 

Hírszerkesztő

Kritikus a vérhiány Szatmár megyében, a lakosság segítségét kéri a transzfúziós központ
Vérhiány van Szatmár megyében, ezért a vérközpont — tegyük hozzá: szinte kétségbeesetten, és minden kommunikációs csatornán keresztül — arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben lehetőségük van rá, segítsenek a rászorulóknak!
Szatmárról is segíthetünk a crevediai robbanásban sérülteknek
A szatmári vérközpontban is adhatnak vért mindazok, akik a crevediai sérülteken akarnak segíteni.
Kritikus a vérhiány, önkénteseket várnak!
Jelentős vérhiány van az egész országban, a nyári hónapokban még súlyosabb a helyzet, mint máskor. A szatmári vérközpontban is súlyosan megcsappantak a vérkészletek, minden önkéntest várnak.