×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Szolgálat, zene — presbiteri konferencia Erdődön

2021.09.08 - 20:00
Megosztás:
Szolgálat, zene — presbiteri konferencia Erdődön
A magyar reformáció bölcsője, Erdőd adott otthont a 29. presbiteri konferenciának — képünkön a résztvevők / Fotó: refszatmar.eu
29. alkalommal tartottak presbiteri konferenciát a Szatmári Református Egyházmegyében. A helyszín a magyar reformáció bölcsője, Erdőd volt. Szombaton az erdődi református templomban gyűltek össze az elöljárók, ahol Kaszaniczki Csongor lelkipásztor köszöntött.

Kaszaniczki Csongor házigazda lelkipásztor kihangsúlyozta a konferencia aktualitását, hisz éppen presbiterválasztás előtt kaphatnak bátorítást. Az igét Szilágyi Balázs, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség lelkipásztora hirdette Mózes második könyve 17. részének első 17 és a 18. fejezet 21. verse alapján.

Baj és probléma esetén egymás vádolása következtében odalesz a közösség békessége. A nép ahelyett, hogy odaállt volna Isten elé, perlekedett vele, és szolgája, Mózes ellen fordult. Önvizsgálatot kellett volna tartania. Az igéből azt is megtanulhatjuk, hogy tudni kell átadni a feladatokat, nem csak akkor van elvégezve valami, ha mi csináljuk meg, de a hárítás felelőtlenségére is felhívta a figyelmet az igehirdető. El kell fogadni, hogy a vezető egymagában nem képes cipelni a terhet, de ugyanakkor meg kell tanulni át is venni a feladatokat, tennivalókat. Az imádkozó Mózes arra tanít, hogy a harcaink a hegyen dőlnek el, azaz az imádság meghatározó. Imádságos lélekkel lehet győzni a mindennapokban, és az elöljárók hivatása az is, hogy életükkel mágnesként vonzzák a gyülekezet többi tagját Isten színe elé.

Illés Jenő, a Szatmári Presbiteri Szövetség elnökének köszöntése után Sipos Miklós nyugalmazott esperes, lelkipásztor a presbiter szerepéről tartott előadást. Először is a bibliai alapokról beszélt, majd egyháztörténeti kitekintésében kiemelten szólt arról, hogy az 1555-ös erdődi zsinat már beszélt a presbiterek szerepéről. Minden presbiternek meggyőződése kell hogy legyen, hogy a gyülekezet révén maga az Úr hívta el a szolgálatra. Presbiternek lenni nem díszállás, hanem szolgálat Istennek és a gyülekezetnek. Ugyanakkor a presbiteri szolgálat nem egyszemélyes ügy. A lelkipásztorok és a presbiterek nem versenytársai, hanem szolgatársai egymásnak. Lelkipásztor és presbiter együtt felelős a gyülekezetért és a hit tisztaságáért — hangsúlyozta az előadó.

A szünetet követően dr. Király Lajos esperes a zene szerepéről beszélt a gyógyításban, pasztorálpszichológiai vonatkozásokkal. Az egyházban talán mindmáig él az a vágy, hogy a mai „Péterek” prédikációja tömegeket szólítson meg, azonban — Gyökössy Endre gondolatait idézve — Fülöphöz hasonlóan az egyhez is „csatlakozni kell” (ApCsel 8, 26–40), annak tudatában, hogy a „pasztorálpszichológusnak… az ige vezetése mellett mindent fel kell használni, hogy jobb, eredményesebb lelkigondozást, életápolást végezhessen”. „Ebbe a „mindent felhasználni” gondolatba beletartozik a zene is, amely a pasztorációs alkalmakon holisztikusan, az egész ember javát szolgálva a gyógyulást, az életvezetést és Istennel való kapcsolatát tudja elősegíteni — mondta az esperes. A kezdetek és a bibliai, történelmi alapok felvázolása után az előadó beszélt a stresszről, az alexitímiáról (érzelmi analfabetizmus) és a stroke-ról, valamint az éneklés és a zenélés gyógyító erejéről, a gyógyító kommunikációról és a kórusban való éneklésről. Végezetül néhány reprezentatív kutatást hozott a presbiterek elé a témában.

Tóth András, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke is megtisztelte az eseményt és köszöntött. Besenyődi Judit ifjú szavalataival színesítette az alkalmat, a záróéneket követően a helyi lelkes gyülekezet vendégfogadásával, szeretetvendégséggel ért véget a konferencia.

SZFÚ

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája
Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Önkormányzati Konferenciája.
A nemzeti kisebbségek ügye is prioritás
Nagy Szabolcs parlamenti képviselő az RMDSZ küldöttjeként részt vett a HUNinEU Alapítvány által szeptember 6–8. között, a budapesti Európai Ifjúsági Központban, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által megtartott konferencián.
A legtisztább érzés ünnepe Erdődön
Minden eddigi rendezvényhez képest nagyobb számú ünneplő közönség jelenlétében emlékeztek meg csütörtök délután Erdődön Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedésének és házasságkötésének irodalomtörténeti eseményéről az Erdődi Petőfi Kör szervezésében.
Cookie