×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Szökőkútbaleset: emberi mulasztás volt

2022.01.29 - 18:37
Megosztás:
Szökőkútbaleset: emberi mulasztás volt
Két furgon is elfér egymás mellett úgy, hogy egyiknek sem kell a szökőkútra ráhajtania, ha a prefektúra bejáratához akar érni - Fotó: A szerző felvétele
A szatmárnémeti tanács csütörtöki ülésén is szóba került a múlt szombati új főtéri szökőkutas malőr. A város polgármestere szerint nem csak a kivitelező kell magába nézzen, de a belügy is. Helyre lesz hozva az okozott kár, de késni fog a befejezés emiatt.

Azt kérdezte Victor Cernea (PNL) szatmárnémeti tanácsos a városvezetéstől a csütörtöki tanácsülés végén, hogy tesznek-e valamit annak érdekében, hogy ne forduljon elő még egyszer az, hogy autó alatt szakad be a medence nélküli szökőkút, és hogy visszaépítéskor módosítanak-e az alkalmazott technológián. A tanácsosnak Maskulik Csaba városmenedzser válaszolt, akinek az elmondása szerint a kivitelező mindent megtett, hogy még egyszer ne forduljon elő az, hogy autó hajt rá a talajjal egy szintbe épített szökőkútra, az alkalmazott technológián azonban nem lesz változtatva, mert az egy bevált, mindenütt alkalmazott technológia.

Két hónap késés

Kereskényi Gábor polgármester arra mutatott rá, hogy nem mindig csak a kivitelezőt meg a városvezetést kellene kérdezni, hogy mit tesz azért, hogy többé ne forduljon elő olyasmi, hogy teherautó alatt beszakad a szökőkút, hanem — azért, mert a balesetet szenvedett autók ennek a minisztériumnak az igazgatása alá tartoznak — a belügyet is meg kellene kérdezni, hogy mit tesz azért, hogy ilyen emberi mulasztás ne forduljon elő még egyszer. Mivel biztosítása mindkét érintett félnek, azaz az építőnek és a belügynek is van, Kereskényi nem tart attól, hogy az okozott kár nem lesz megtérítve, attól azonban igen, hogy akár két hónapos késlekedést is okoz a munka befejezésében a sajnálatos esemény. Az új főtér még mindig építési terület, amit a kivitelező kezel és amiért az felel, mutatott rá Kereskényi, aki egy példát is felhozott arra, hogyan kell a főtérre való bejutást kezelni: „Amikor tavaly december 22-én a város megemlékezést szervezett az új főtéren lévő ’89-es emlékműhöz, maga is engedélyt kért hozzá a kivitelezőtől, pedig a polgármesteri hivatal a megrendelője a munkának.”

Távolabb, mint kellene

A Kereskényi által elmondottakból derült ki, hogy a prefektúra költöztetésére küldött első autónak, a mikrobusznak nem volt engedélye a behajtásra, az autó tulajdonosa, a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) nem egyeztetett a Tarr Consttal. Jó kérdés lehet az is, hogy a kisbusz mit keresett a szökőkút művelődési ház felőli szélén, ahol beszakadt alatta az építmény, ugyanis a prefektúra bejáratához a szökőkút másik oldalán vezet a legrövidebb út onnan, ahonnan a jármű behajtott a térre. A szökőkút mellett van elégséges hely eljutni a prefektúra ajtajáig, semmi keresnivalója nem lett volna a mikrobusznak a szökőkúton, ha az épületet akarta elérni.

Miért az 112-t?

A közvélemény sem maradt csendben az esetet követően, felmerült az a kérdés is, hogy személyi sérülés nélküli baleset esetén a STS-s kisbuszból miért az 112-t hívták, amelyik számot ugyebár olyan esetekben kell hívni, ha valaki közvetlen életveszélyben van. Lehet, hogy házon belül meg van engedve, de ha valaki más csúszna bele valamelyik útszéli árokba, és az 112-t hívná az autómentő helyett, borsos bírsággal érkeznének ki hozzá valamelyik hatóság emberei, nem kihúzni. Az egy hete történt főtéri eset után többen is feltették magukban a kérdést, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy olyan, mentésre érkező szakszolgálat mentésre kiképzett emberei, amilyenek a tűzoltók, ugyanúgy beleesnek a szökőkútba a tűzoltóautóval, mint akit onnan kimenteni érkeztek. Többen is azt hozták fel példának, hogy ha ők például beszakadt jég miatt vízbe esett embert mentenének, nem rohannának egyenesen hozzá, először megpróbálnák, meddig lehet biztonságosan, beszakadás veszélye nélkül eljutni. Az is érthetetlen, miért akarta csörlővel kihúzni a függőleges falú szökőkútmedencéből a mikrobuszt a tűzoltókocsi, mikor az nem egy enyhébb lejtésű árok, aminek a partján saját kerekein húzható ki az autó. Végül nem egy második tűzoltóautót hívtak szerencsére, hanem az építő kéznél lévő daruja volt az, amelyik mindkét autót kiemelte.

Még át se volt adva

Témáztak azon is az emberek, hogy nem a STS-s mikrobusz egy hétköznapi látogatásáról volt szó azon a napon a főtéren, a kocsi a prefektúra informatikai eszközeiért érkezett, mert az intézmény költözik. Ilyesmi nem fordul elő minden héten, nem ártott volna egyeztetni pár nappal korábban a Tarr Consttal arról, hogy mi a helyzet az építőtelepen, esetleg meg is kérni egy munkatársat, hogy legyen kint, amikor érkeznek, hogy ne legyen probléma.

Az eset kapcsán egy új mondás is született: Eddig az volt, hogy valami az átadása után azonnal elromlott, de most már az van, hogy még át sincs adva, de már rossz.

Jó, hogy nem történt sérülés

Mondjon és gondoljon az esetről bárki bármit, a történteket visszacsinálni nem lehet. Kereskényi Gábor polgármester szerint öröm az ürömben, hogy senki nem sérült meg, és ez a legfontosabb. A törött alkatrészek hiba nélkül ki lesznek cserélve, az összetört burkolóelemek helyére újak kerülnek, a javítás miatti késést meg mindenki meg fogja érteni, és ha meg is töri a tér egységét, és változik az eredeti elképzelés, a szökőkút köré lesznek betongömb formájában díszítőelemek rakva, minden további eshetőségre készen.

Princz Csaba

 

 

Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Szatmárban még nincs menekültáradat
Az Ukrajnából menekülők inkább „átvezető folyosónak” használják még Szatmárt, akárcsak a repülők. A menekültbázisok számáról ma döntenek, Szatmárnémeti anyagi támogatást nyújt Beregszásznak.
Újabb fejlesztési  lehetőségekről tárgyaltak
„Legfőbb célunk, hogy a határ menti együttműködés keretében olyan gazdasági és társadalmi fejlődést szolgáló programokat valósítsunk meg, amelyek a két térség fellendülését eredményezik” — hangsúlyozta Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester az Európai Határvárosok Területi Együttműködési Csoportosulásának (ETT) éves közgyűlésén, amelyen először az elmúlt évi történéseket és eredményeket foglalták össze, majd fontos tervekről és újabb fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak Szatmárnémeti és Nyíregyháza polgármesterei.
Cookie