×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Szó sincs még a kishatárnyitásról

2021.06.12 - 10:51
Megosztás:
Szó sincs még a kishatárnyitásról
Fotó: SZFÚ archív
Bármennyire nagy szükség is lenne rá, egyelőre szó sincs még a járványhelyzet miatt tavaly tavasszal bezárt, Nagypeleske–Zajta közötti, ideiglenes határátkelő újranyitásáról.

Az elmúlt hetekben állandósult jelenséggé vált a hosszú, idegtépő várakozás a Pete–Csengersima határátkelőnél — vitathatatlan tény, hogy ez a román-magyar határszakasz egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító átkelőpontja, hiszen az északi és keleti országrész lakói (de nem csak) számára ez a legkézenfekvőbb „kapu”, amelyen át nyugatra vezet az út.

Viszont mostanság nem a kiemelkedően nagy személyforgalom okozta az egy-másfél órás várakozásokat (miközben a határszakasz összes többi átkelőjénél átlagosan 10–15 perc alatt át lehetett gurulni), a feltorlódó kocsisorok sokkal inkább következmények voltak, mintsem kiváltó okok. Szerkesztőségünket is sokan (egyszeri utazók és napi átingázók) keresték meg panaszukkal, többen határozottan azt állítva: a magyarországi ellenőrző szervek „szívatják” a Romániából érkezőket, minden létező igazolást és okmányt elkérnek, s „alapos lassúsággal” vizsgálják át őket.

Pontosítsuk gyorsan: az igazolások és okmányok elkérése, ellenőrzése nem csak jogukban áll, de kötelességük — persze az már nem mindegy, mennyi idő alatt végzik ezt. Az is jól ismert tény: az ellenőrzést a román és magyar szervek együtt végzik, s feltorlódhatnak bármilyen hosszú kocsisorok, ha a magyar félnek akkor nem áll rendelkezésére elég humánerőforrás (magyarul: nincs elég épp szolgálatban lévő határrendésze), nem lehet újabb be- vagy kilépő sávot megnyitni.

S mindezen áldatlan körülmények között sokakban vetődött fel a kérdés: vajon mikor szándékoznak újranyitni a járványhelyzet miatt még tavaly tavasszal bezárt, Nagypeleske–Zajta közötti, ideiglenes (szombaton működő) átkelőpontot? Egyhamar nem. „Sajnos szó sincs még róla, bármennyire hasznos is lenne, és bármennyire tehermentesítené is a petei átkelőt.

A lazítások ellenére járványhelyzet van, a határátkelőknél változatlanul történik a szűrés, ami azt is jelenti, hogy megnyitása esetén nemcsak az ellenőrző szerveket kell oda biztosítani, hanem a közegészségügyi ellenőröket is. És nemcsak a román, hanem a magyar félnek is biztosítani kell tudnia a humánerőforrást” — mondta megkeresésünkre Pataki Csaba megyei tanácselnök, hozzátéve azt is: tökéletesen tisztában van az áldatlan állapotokkal, különböző fórumokon történő találkozói alkalmával mindig szorgalmazza a nagypeleskei átkelő mielőbbi újranyitását, mint ahogy azt sem tartja kivitelezhetetlennek, hogy adott pillanatban ne csak szombaton, hanem adott időpontok között a hét minden napján működjön, sokkal könnyebb átjutási lehetőséget biztosítva az ingázóknak. Ám hogy ez vagy legalább a szombati újranyitás mikor történhet meg, azt még csak megsaccolni sem tudja.

Szabó Kinga Mária

 

Teljes határzár lesz szerdán reggel!
November 24-én, szerdán, hajnali 1 és 6 óra között teljes, vagyis minden járműtípusra érvényes határzár lesz érvényben a Pete–Csengersima és a Csanálos–Vállaj átkelőknél, a magyarországi határrendészet ugyanis számítógépes rendszerének karbantartási munkálatait végzi.
Határrendészet: Több mint 80.600-an lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Több mint 80.600 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában több mint 31.400 járművel (ezek közül 13.300 teherszállító) - tájékoztatott pénteken a határrendészet.
Két negatív tesztet kell bemutatni
Szerdától jelentősen szigorodnak a magyarországi beutazás feltételei — a sárga zónának minősített Romániából érkezők csak úgy kerülhetik el a karantént, ha két negatív koronavírustesztet is bemutatnak.
Cookie