×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Szó sem volt meggyalázásról

2013.01.15 - 18:47
Megosztás:
Szó sem volt meggyalázásról

Kovács Jenő polgármester szerint nem szentségtelenítették meg az ünnepi díszkivilágítással a Román Katona Emlékművét. A városvezető szerint kár foglalkozni a hasonló piszkálódásokkal.

Az egyik nagykárolyi román nyelvű hírportálon január 7-én közölt írásban a honlap szerkesztősége az iránti tiltakozását fejezte ki, hogy a helyi önkormányzat meggyalázta a Román Katona Emlékművét. Az ünnepi díszkivilágítás egy része ugyanis az emlékműre volt felszerelve, vagy érintette azt. A weboldalon megjelent cikk alapján Eugeniu Avram prefektus felszólította az illetékes hatóságokat, hogy ellenőrizzék az ügy törvényességét. A Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője, Gheorghe Pop Silaghi szerint szó sincs az emlékmű meggyalázásáról, viszont a díszkivilágítást felszerelő cég megszegte a 422/2001-es törvény egy rendelkezését, pontosabban az 55-ös cikkely első bekezdését, hiszen az önkormányzat által megbízott vállalkozás nem szerezte be a szükséges engedélyeket az égők felszerelésére.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester egyetért a megyei kulturális igazgatóság vezetőjével, nem hiszi, hogy ilyen ügyeknek ekkora feneket kellene keríteni. A városvezető továbbá elmondta, hogy a cég mindezért csupán egy rendőrségi figyelmeztetést kapott. „Örülök, hogy Gheorghe Pop Silaghi szerint sem történt semmiféle megszentségtelenítés a díszkivilágítással kapcsolatban. Kár erről még beszélni is, nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani ilyen piszkálódásoknak” — vélekedik a polgármester. „Hogy ne legyen probléma az ügyből, meggyőztem a vállalkozás vezetőjét, hogy írjon egy bejelentést a rendőrségnek, így csupán egy figyelmeztetést kapott a cég. Ha pénzbüntetésről lett volna szó, akkor nem lett volna szabad aláírni a jegyzőkönyvet, hiszen a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóságnak most már van egy nyilvános állásfoglalása az ügyet érintően, ami értelemszerűen az ő hatáskörükbe tartozik”.

Ifj. Deák Endre

Cookie