×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Szinte megkétszereződött az aktív fertőzöttek száma Szatmárban

2022.08.02 - 09:48
Megosztás:
Szinte megkétszereződött az aktív fertőzöttek száma Szatmárban
A megye fertőzöttségi indexe 2,69, míg Szatmárnémetié 4,46 ezrelék, amivel már vörösen villog(na) Fotó: MTI
Még ha nem is veszünk tudomást róla, vagy nem akarunk törődni vele, a koronavírus azért visszatért Szatmárba — s ha még érvényben lennének a korábbi, fertőzöttségi indexes színbesorolások, akkor bizony Szatmárnémeti is messzire piroslana a maga 4,46 ezrelékes fertőzöttségi szintjével, akárcsak Krasznabéltek (4,18), Vetés (4) és Szatmárhegy (3,56), míg Csaholy (8,77), Szilágypér (8,33), Érszakácsi (7,4) és Tasnád (6,02) sötéten vöröslene. Jelenleg csak három olyan területi-közigazgatási egység — Egri, Csomaköz, Szamosborhíd — van a megyében, ahol egyetlenegy koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak.

Az egy héttel korábbi (július 25-i) adatokhoz viszonyítva augusztus 1-jére szinte megduplázódott az aktív fertőzöttek száma, 597-ről 1041-re — közülük 73-an szorulnak intézményes egészségügyi ellátásra, és múlt héten ketten vesztették életüket a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

A megyei közegészségügyi igazgatóság, akárcsak az országos, továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy zsúfolt helyeken (bevásárlóközpont, tömegközlekedési eszköz, egészségügyi intézmény, beleértve a gyógyszertárakat is) viseljék az orrot-szájat eltakaró maszkot, mossanak/fertőtlenítsenek gyakran kezet, szellőztessék gyakran a helyiségeket (a légkondi működtetése nem egyenlő a szellőztetéssel). Amennyiben valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, maradjon otthon, szigetelődjön el, és vegye fel a kapcsolatot családorvosával! 

Az elmúlt 24 órában országos szinten 5202 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, és dr. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint továbbra is 20% körüli az újrafertőződöttek aránya; az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust. A koronavírussal fertőzött pácienseknek fenntartott kórházi ágyak 17,18 százaléka foglalt jelenleg — ez 4158 beteget jelent, közülük 633 a gyermek —, az intenzív osztályokon 263 pácienst ápolnak, a kórházban kezelt covidos betegek 14,69 százalékát. „A kórházba beutalt páciensek száma gyorsabban, az intenzív osztályokon ápoltaké kissé lassabban növekszik, ami azt jelzi, hogy a jelenleg domináns vírustörzsek kevésbé súlyos megbetegedéseket okoznak” — magyarázta dr. Rafila. Sz. K. M.

4 ezrelékhez közelít Szatmár megye incidenciája
Rohamosan nő a koronavírusos esetek száma a megyében — tájékoztatta szerkesztőségünket Szatmár Megye Prefektusi Hivatala. Augusztus 8-án 1430-ra emelkedett a bizonyított esetek száma.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Több mint 7500 új eset
Drasztikusan megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma: több mint 7500 új esetet azonosítottak — legutóbb február 26-án azonosítottak hétezernél több koronavírus-fertőzöttet.
Cookie