×
2022. 08 16.
Kedd
Ábrahám
20 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.82 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

Szintbe hozzák a csatornafedeleket

2021.09.17 - 10:36
Megosztás:
Szintbe hozzák a csatornafedeleket
Fotó: A szerző felvétele
Örökös probléma látszik felütni a fejét az egyik legforgalmasabb szatmárnémeti utcában: nincsenek az aszfalttal egy szintben a csatornafedelek, egyik feljebb, másik lejjebb van, mint kéne.

Vadonatúj az aszfalt a szatmárnémeti Ady Endre utca teljes szakaszán, a tükörsima összképet a csatornafedelek rontják, amiket ez alkalommal sem sikerült az aszfaltréteggel egy szintbe hozni. Illúzióromboló átdöccenni egy-egy ilyenen, az autósok a teljes réteg cseréje — és nem csak szakaszos javítás — okán abban bíztak, hogy ez alkalommal sikerül az ilyen hibákat kiküszöbölni, és elejétől a végéig egyenletes felületen lehet majd haladni. A munkával végeztek, az útjavító gépek elvonultak, befejezettnek tűnik a dolog, az autósok pedig tartanak attól, hogy ezek az állapotok tartósak maradnak.

Utómunka

Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser szerint ez nem így lesz, mert ha nincsenek is gépek meg munkások az utcában, az aszfaltozás nincs befejezve. Technikai szünetet tartanak, de a megbízatási szerződésben benne foglaltatik a csatornafedelek szintbe hozása is, a munkának ez a fázisa is meg lesz csinálva két-három héten belül. Kopórétegcsere történt ugyebár a Ioan Slavici/George Coşbuc utcától a Rodnei utcáig, emlékeztetett a városigazgató, ilyen munka elvégzésekor fizikai képtelenség egy szintbe hozni a csatornafedelek magasságával az aszfaltréteget, mert ezen technikai járatok egyike magasabban van, másika alacsonyabban. Az aszfaltozók az aszfaltréteg helyes vastagságára figyelnek, a csatornafedeleket utólag hozzák szintbe, mint ahogy bárhol máshol a világon.

Egyik ezé, másik azé

Föld alá vezető járata egyébként nem csak a csatornázási vállalatnak van, kezelnek ilyet különböző távközlési cégek, van ilyenje az E.ON-nak is, nem feltétlenül az Apaservet kell elmarasztalni, ha valamelyiknek a magassága vagy mélysége bosszúságot okoz. A cégeket jellemzően adják-veszik, a vevő igyekszik csak a jogokat megvásárolni, a kötelezettségeket már nem annyira, ezért van az, hogy nehézkes javítani, cserélni, emelni, süllyeszteni a fedeleket. Jelen esetben, az Ady Endrén nincs ilyen probléma, a tucatnyi fedél szintbe hozását az aszfaltozást is végző ARL Cluj fogja megcsinálni.

 

Telekügyek, fa és huligánok voltak a fogadóóra terítékén
Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser tartott városházi fogadóórát pénteken délelőtt, amelyen telekkönyvezési anomáliára hívták fel a figyelmét, de favágásról és csendháborításról is szó volt — a panaszok megoldása azonban egyik esetben sem egyszerű feladat.
Meghirdetésre kész a szemétpályázat
Tovább srófolta a köztisztaság minőségcsavarját a szatmárnémeti városvezetés. Még jó az Euro 5-ös kukáskocsi, de pontot már nem ér, előnyt jelent viszont, ha elektromos meghajtású a hulladékhordó. Van, amiből kötelező lesz tisztán elektromosat használni.
Emelik a csatornafedeleket
Az elmúlt napokban kezdték megemelni a csatornafedeleket ott, ahol kell, emiatt vannak figyelmeztető vörös-sárga táblák kirakva végig az úttesten.
Cookie