×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Szigorítanák a közlekedési bírságokat

2021.11.23 - 11:16
Megosztás:
Szigorítanák a közlekedési bírságokat
Nem csak a bírságok összegén, jogosítványbevonás időtartamán szigorítanának a közlekedésrendészek, de bevezetnék és büntethetővé is tennék az „agresszív sofőr” fogalmát — még idén.

Állhatatosak a közlekedésrendészek, a sikertelenségek ellenére sem adják fel, újra és újra módosítanák a KRESZ-t, szigorítanák a kihágásokért járó bírságokat — teszik ezt annak ellenére, hogy nagyon sok kezdeményezésük vagy el sem jut a parlamentig, vagy a törvénytervezetet a honatyák ilyen-olyan indokokkal (néha anélkül) nem szavazzák meg. De nem adják fel. S teszik ezt azért, mert közlekedésbiztonság szempontjából Románia még mindig (azaz évtizedek óta) az utolsó helyen kullog: tavaly az ország útjain 6273 súlyos közúti baleset történt, amelyekben 1646 személy vesztette életét, míg 5484-en súlyosan, 2155-en pedig könnyebben sérültek meg — egy olyan évben, amelyben hónapokon keresztül voltak kijárási tilalmak, és a járványügyi szabályok okán relatív korlátozott volt az emberek mozgási lehetősége; egy olyan évben, amelyben az Európai Unió tagállamaiban minden eddiginél alacsonyabbra csökkent a halálos közlekedési balesetek száma. Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, a tragikus számok azért Romániában is csökkentek az előző évekhez, évtizedekhez viszonyítva, de még mindig messze állunk az ideálistól, és valószínűleg a 2021-es évet sem fogjuk „jól” zárni, hiszen az első hét hónap összesítése szerint 932-en vesztették életüket, 2004-en pedig súlyosan megsérültek az addigi balesetekben.
Mindezek tükrében teljesen érthető, hogy a közlekedésrendészek még év végéig szigorítani szeretnék a kiróható bírságokat, főleg a sebességmániások esetében: jelenleg, aki 50 km/h-val lépi túl a megengedett sebességhatárt, a pénzbüntetés mellett 90 napra jogosítványának is búcsút inthet — itt egy újabb limitkategóiát vezetnének be: aki 70 km/h-val száguld többel a sebességhatárnál (amire egyébként rengetegszer van példa, főleg a falvakon átvezető, jó minőségű országutakon), annak 120 napra vonnák be a jogosítványát. Szabálytalan előzés esetén vagy a kötelező elsőbbség megadásának elmulasztásakor pedig a jelenlegi 30 nap helyett 60 napig lenne gyalogos a vétkes sofőr. (A hatóság arra már rég rájött, hogy csak a pénzbírságok összegének emelésével nem lehet szabályos(abb) közlekedésre „kényszeríteni” a sofőröket, a gyorshajtókat meg pláné nem, a jogosítvány hosszabb időre való bevonása viszont már komolyabb fékező tényező).
A fentiek mellett bevezetnék és természetesen büntethetővé is tennék az „agresszív sofőr” fogalmát — a jelenség bármennyire is létező, jellemző a mindennapi közlekedésre, eddig még nem került be a KRESZ-be, pedig számtalan, súlyos és halálos balesetet is okoztak már közvetve az ilyen gépjárművezetők. Nos, ha a honatyák is rábólintanak, ezentúl a sávok között kerge módon szlalomozó, lelámpázó, dudáló, büntetőfékező, álló helyből kézifékkel kikanyarodó, megfélemlítésként a másik autóhoz túl közel menő, egyszóval nem kulturáltan, hanem a biztonságos közlekedést veszélyeztető módon vezető, agresszív sofőrt 1305–2900 lej közötti összegre büntethetik meg.

Szabó Kinga Mária

 

A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését előíró törvénytervezetet kezdeményezett az USR
A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat törvénytervezetet kezdeményezett erről.
Összesen 195.000 lejre bírságolt energiaszolgáltatókat a fogyasztóvédelem
Összesen tíz bírságot szabott ki 195.000 lej értékben az áram- és a gázszolgáltatókra az elmúlt napokban végzett ellenőrzései nyomán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) energiaparancsnoksága - közölte hétfőn az intézmény.
Az ANRE 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot a jogtalanul magas földgázszámlák miatt
Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot az energiadrágulás kompenzálásáról és az árplafon bevezetéséről szóló törvény megszegése miatt - közölte hétfőn az intézmény.
Cookie