×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Szétosztotta az egészségügyi minisztérium az első szállítmány influenza elleni oltást

2020.09.15 - 15:18
Megosztás:
Szétosztotta az egészségügyi minisztérium az első szállítmány influenza elleni oltást
Szétosztották az első 330 ezer influenza elleni oltást - tájékoztat az egészségügyi minisztérium keddi közleménye.

A dokumentum szerint a szaktárca hárommillió dózist rendelt idén a vakcinából, kétszer annyit, mint tavaly, hogy minél több embert immunizálni lehessen az influenzával szemben.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn kezdte meg az első 330 ezer adag oltás kiosztását, amelyeket a közegészségügyi igazgatóságok juttatnak el a családorvosi rendelőkbe és az egészségügyi egységekbe. A vakcina többi részét október közepén és novemberben osztják szét, hogy folytassák a veszélyeztetett lakosság ingyenes influenza elleni oltását.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jelezte: ha a járványhelyzet megkívánja, további egymillió dózist tudnak beszerezni.

Az ingyenes oltási kampány részeként kiemelten immunizálják a 65 év feletti embereket, a krónikus betegségekkel, különösen légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, anyagcsere-betegségekkel küzdő személyeket, az intézményekben élő gyermekeket és időseket, az orvosi személyzetet és várandós nőket.

A kampány lebonyolításában háziorvosok és a kórházak működnek közre.

Tekintettel a járványügyi helyzetre, az egészségügyi minisztérium azt javasolja a kockázati kategóriákba nem tartozó lakosságnak, hogy vásárolja meg és adassa be az oltóanyagot.

A szaktárca ugyanakkor arra kéri a gyógyszertárakat, hogy rendeljék meg és árusítsák az influenza elleni oltást.

AGERPRES/(RO

Nelu Tătaru: Eddig 3 millió adag influenza elleni oltóanyagra szerződött az egészségügyi minisztérium
Ez idáig 3 millió adag influenza elleni oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést az egészségügyi minisztérium, az első adag vakcinát már ki is osztották a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak - közölte csütörtökön Nelu Tătaru miniszter.
Iohannis: Nem engedhetjük meg, hogy az egészségügyi rendszernek két járványt kelljen kezelnie egyszerre
A hideg közeledtével fokozott odafigyelésre van szükség mindenki részéről, mert nem engedhetjük meg, hogy egyszerre két járványt - influenza és koronavírus - legyen kénytelen kezelni az egészségügyi rendszer - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.
Az uniós átlaghoz viszonyítva Romániában alacsony az influenza ellen beoltottak aránya az idősek körében
Az Európai Unió (EU) államai közül Lettországban, Észtországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Litvániában és Romániában volt a legalacsonyabb 2018-ban a 65 évesnél idősebbek körében az influenza ellen beoltottak aránya, míg az uniós átlag 41% — derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden közzétett adatsorból.
Cookie