×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szép tételeket húztak magyar irodalomból

2020.06.23 - 17:21
Megosztás:
Szép tételeket húztak magyar irodalomból
Közepes nehézségű, szép tételsorokat kaptak kedden reggel a magyar nyelv és irodalomból írásbeliző érettségizők. Tóth Árpád és Csokonai Vitéz Mihály versei, Jókai Arany embere a tételek közt.

A hétfői román írásbeli után a nemzeti kisebbségek maturandusainak nem volt pihenőjük, hiszen anyanyelvből kellett érettségizniük. Szatmár megyében magyarból és németből írásbeliztek a fiatalok; puskázásért senkit sem kellett kizárni, és a járványtani szűrésen sem akadt fenn egy érettségiző sem, így mindenki megírhatta a dolgozatát, aki megjelent a kijelölt vizsgaközpontokban.

A magyar, humán szakos végzősöknek az első tételben Tóth Árpád Arany tó az égen című költeménye alapján kellett különböző kérdésekre válaszolniuk, a második tételben egy addig ismeretlen szöveget kaptak a fiatalok, Láng Orsolya a Látó szépirodalmi folyóirat blogján megjelent, A gazdatest bekeríti házát című írása kapcsán kellett négy feladatot megoldaniuk. A harmadik és legterjedelmesebb tételben A magányos ember magatartása az epikában címmel kellett értekezést írniuk egy olvasott mű alapján. Használni lehetett például Kármán József Fanni hagyományai, Jókai Mór Az arany ember, Móricz Zsigmond Sárarany című művét vagy akár más olvasmányt is.

A reál szakosoknak az első feladatban Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című versét kellett elemezniük megadott kérdések mentén, a második tételben egy elbeszélő szöveget kellett írniuk a maturandusoknak, ami két konkrét vagy fiktív dátumhoz kötődik, ehhez pedig egy szöveget is kaptak alapul, Mannhardt András Szimpatikus számok című írását, amely az Élet és tudomány lap internetes felületén jelent meg. Az utolsó tételben egy legalább kétoldalas értekezést vártak a fiataloktól A hazaszeretet ábrázolása az irodalomban címmel. Ehhez választhatták Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem, Mikes Kelemen Törökországi levelek, Arany János Szondi két apródja című művét vagy akár más olvasmányt is.

Mindegyik feladatra legtöbb 30 pontot lehet kapni, 10 pont hivatalból jár. A vizsgázóknak három óra állt rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Szerdán már a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kell írásbelizni, ez az utolsó előtti vizsga. A sikeres érettségi vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

 

Véget értek a Tasnádi Magyar Napok
Idén immár hetedik alkalommal tartották meg a Tasnádi Magyar Napok rendezvénysorozatot, a járványvédelmi szabályok miatt érvényben lévő szigorú intézkedések ellenére is színes műsorkínálat és emlékezetes programok vártak kicsiket és nagyokat.
Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Cookie