×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Szent Anna-napi ünnep Nagypeleskén

2022.07.25 - 10:41
Megosztás:
Szent Anna-napi ünnep Nagypeleskén
A híres nagypeleskei istenszülőikon Fotó: SZFÚ/archív
A régi öregek elbeszéléseit követve Szent Anna napján a hajdanán a falut tizedelő, 149 évvel ezelőtti kolerajárvány áldozataira emlékeznek a nagypeleskei görögkatolikusok.

A hagyomány úgy tartja, hogy az akkori görögkatolikus parókus, Melles Demeter — akinek a fia volt az első áldozat a faluban — naponta kísérte utolsó útjára a betegségben elhunytakat, olykor többet is egyszerre. A temetésekről a templomba visszaérkezve térden csúszva körmenetet tartott híveivel, és hosszas könyörgések közepette fohászkodott irgalomért. Nagypeleske életben maradt lakossága megfogadta, hogy minden Anna-napon imát mondanak a nagy csapásban elhunytakért, kérve saját és a jövő nemzedékük életére Szent Anna segítségét és közbenjárását.
Idén Szmutku Róbert nagybányai esperes, a Szentháromság-plébánia plébánosa lesz az ünnepi szónok, a Szent Anna-napi fogadott ünnep pedig ma, július 25-én 9 órától kezdődik reggeli hálaadással a nagypeleskei görögkatolikus templomban. 10 órától ünnepi szentliturgia kezdődik ugyanott, hiszen másik fontos évforduló is van, a peleskei istenszülőikon hazaérkezésének 10. évfordulója. Aztán megáldásra kerülnek a templom előtt álló zarándoktáblák, temetői körmenetre kerül sor, továbbá megemlékeznek a kolerában elhunytakról. P.Cs.

Él a Szent Anna-hagyomány Nagypeleskén
Szent Annához imádkoznak 149 éve minden Anna-nap tájékán a nagypeleskei görögkatolikusok — az ehhez a szenthez való könyörgés menekítette meg a falut annak idején a kolerajárványtól —, de az Istenszülő-ikon restaurálásának 10. évfordulójára is emlékeztek.
Jubileumi RMDSZ Családi Nap Börvelyben
Vasárnap tartották a 10. RMDSZ Családi Napot Börvely községben. Az esemény délután kezdődött a DoReMi Fúvósiskola koncertjével, majd sorra léptek fel a börvelyi óvodások, az iskolások, és a lucăceni-i gyerekek is színes műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek.
A határon átingázók és kamionosok érdekében
Jól haladnak a Nagypeleske–Zajta átkelő átingázók számára való állandósítását célzó tárgyalások. Ugyanakkor a magyar fél szerint biztosítani fogják a megfelelő számú határrendészt a torlódások elkerülése érdekében.
Cookie