×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Szelepes maszk: nem biztonságos

2021.02.17 - 16:20
Megosztás:
Szelepes maszk: nem biztonságos
A szelepes maszk nem nyújt kellő védelmet a koronavírus ellen / Fotó: pexels.com
Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán megjelent egy tájékoztatás arról, hogy a szelepes maszk nem alkalmas arra, hogy megvédje a viselője környezetét a koronavírustól.

Közel egy éve viseljük a maszkokat egészségünk megóvása érdekében. Ez idő alatt számtalan típusú, színű, textúrájú maszkot piacra dobtak, azonban az egészségügyi szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy nem minden maszk nyújt biztonságot viselőjének. A kezdetekben a legtöbben ódzkodva vettük fel a maszkot, ha az utcára, boltba mentünk, mára azonban megszoktuk a viselését, és már nem kényelmetlen — leszámítva, hogy a szemüvegeseknek plusz kellemetlenséget okoz, mivel párásodik az okuláré — a viselésük, megértettük, hogy ezzel óvhatjuk meg saját magunkat és szeretteinket. A fogyasztóvédők többször is figyelmeztettek arra, hogy nem minden, a kereskedelemben forgalmazott maszk biztonságos, ezért nem árt odafigyelni arra, hogy EU-s szabvány szerint gyártott maszkot vásároljunk, illetve a textíliamaszkokat rendszeresen mosni, vasalni kell annak érdekében, hogy biztonságot nyújtsanak. A gyerekek számára — az öt évnél idősebb gyerekeknek is kötelező a maszkviselés az utcán, a boltban, közösségben — már aranyos, színes, mesefigurás maszkokat lehet vásárolni, így szívesebben viselik azt. Legutóbb az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán jelent meg egy tájékoztatás arról, hogy a szelepes maszk nem alkalmas arra, hogy megvédje a viselője környezetét a koronavírustól. Ezen típusú maszkokat az ipari alkalmazottak számára dolgozták ki, hogy megelőzzék a por belélegzését. Ez a típusú eszköz nagyon hasznos a munkásoknak, mert megszűri az apróbb részecskéket is, de ez mit sem ér, hisz van rajta szelep, amely a kilégzésnél kiengedi a leheletet, vele pedig a potenciálisan fertőző nyálcseppeket is. Ennek okán a nemzetközi egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy ezeket a típusú arcmaszkokat ne viseljék a koronavírus elleni védekezés gyanánt, mivel könnyen megfertőzhetnek más személyeket. Az egészségügyi minisztérium azt javasolja, hogy mindenképp olyan maszkot viseljünk, mely teljes mértékben eltakarja az orrunkat és a szánkat, amelyben az orr szintjén fémhuzal van, és amely nem engedi a levegő kijutását a maszk felső részén keresztül; legyenek a maszkok az arc oldalán jól elhelyezkedők, amelyek nem rendelkeznek olyan részekkel, ahol a részecskék behatolhatnak; a textilmaszkok esetében az az ajánlás, hogy legalább kétrétegűek legyenek, és rendszeresen mossuk, vasaljuk őket.

A legújabb amerikai kutatás pedig azt támasztja alá, hogy bármilyen maszk csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, de igazi védelmet csak az arcra szorosan felhelyezett sebészi maszk vagy egy sebészi maszk és a fölötte viselt szövetmaszk együttes használata jelent, tájékoztatott az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC). A CDC vizsgálata azt állapította meg, hogy a vírus terjedése akár 96,5 százalékkal is csökkenthető, ha mind a fertőzött, mind a nem fertőzött személy megfelelően hordja a maszkot.

Sógor Beáta

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie