×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

Százból egy gyermek autizmus spektrumzavarral küzd

2024.04.02 - 10:16
Megosztás:
Százból egy gyermek autizmus spektrumzavarral küzd
Fotó: A szatmárnémeti Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézete plakáttal hívja fel a figyelmet az az autizmus világnapjára
Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte minden 100 gyermekből egyet autizmus spektrumzavarral diagnosztizálnak. Romániában az autizmus előfordulási gyakorisága az általános iskolás gyermekek körében eléri a 14,3%-ot az Országos Közegészségügyi Intézet 2023-ban közzétett adatai szerint.

Ma, április 2-án van az autizmus világnapja – hívja fel a figyelmet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház. Az autizmus spektrum zavar az egyik leggyakoribb komplex fejlődési zavar, a legfrissebb epidemiológiai felmérések szerint a gyermekek körülbelül 1%-át érinti. Az autizmus alapvetően befolyásolja a gyermek szociális kapcsolatteremtő képességét, kommunikációját, játékát, képzeletét, gondolkodását és viselkedését.

Széles spektrumot felölelő, átfogó rendellenesség, melyben a tünetek jellege, súlyossága, intenzitása jelentősen eltérő lehet. Az elmúlt évtizedben az állapot leírására az autizmus spektrum zavar elnevezést vezették be, ami jelzi, hogy a nagyon súlyos állapottól a normalitásig tartó széles spektrumon helyezkednek el a tünetek.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közösségi oldalán néhány tünetet külön is kiemel, amire a szülőknek érdemes odafigyelni: a gyermek kerüli vagy nehezen tartja a szemkontaktust másokkal; a gyermek 9 hónapos koráig nem reagál a nevekre; az érzelmi állapotok, például a boldogság, a szomorúság, a meglepetés stb. nem verbális kifejezésének hiánya; a gyermek 12 hónapos koráig nem reagál az egyszerű interaktív játékokra; a nyelvi készségek hiánya; az elszigeteltség preferálása, a gyermek inkább egyedül játszik, nem érdekli a többi gyermekkel való játék.

Az egészségügyi intézmény kiemeli: a korai diagnózis és a terápia megkezdése nagyon fontos a tünetek enyhítése és az életminőség javítása szempontjából. Nagy hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre, figyelemmel kell kísérni a gyermek fejlődését, viselkedését, amennyiben pedig úgy érzik, hogy a baba nem fejlődik megfelelően, mielőbb szakember segítségét kell kérni. Autizmus spektrumzavar gyanúja esetén komplex gyermekpszichiátriai, pszichológiai, gyógypedagógiai vizsgálat javasolt.

A Szatmár Megyei Tanács közlése szerint, megyénkben az önkormányzat fennhatósága alá tartozó Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézete, számos szakrendelő által segíti az érintett gyermekek fejlesztését, illetve a 350/2005-ös törvény által évente támogat olyan civil szervezeteket, melyek az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek fejlesztését végzik. Mert az autisták nem betegek vagy sérültek, egyszerűen csak máshogy látják a világot.

Bumbuluţ Krisztina

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Elhunyt a páciens, aki kizuhant a régi kórház ablakán
Hétfőre virradó éjszaka kizuhant egy páciens a szatmárnémeti régi kórház ablakán, az életét sajnos már nem tudták megmenteni. Jelenleg vizsgálat folyik a tragédiához vezető körülmények tisztázására.
Stroke-prevenciós beavatkozások a szatmári kórházban
Március végén a Szatmár Megyei Sürgősségi Megyei Kórházban első ízben végeztek carotis stentelést az intervenciós kardiológia és neurológiai osztály együttműködésével, dr. Șerban Răzvan, a marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézet munkatársa vezetésével.
A boldogság világnapja van – Ön mitől lesz boldog?
Ma van a boldogság világnapja. A figyelemre, nagylelkűségre és hálára hívja fel ezen a napon a figyelmet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közösségi oldalán, és azt is elmagyarázza, miből is áll a boldogság.