×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Száz olasz városban tüntettek

2012.11.15 - 09:51
Megosztás:
Száz olasz városban tüntettek

Szakszervezetek és diákok tüntettek szerdán egész Olaszországban a Monti-kormány és az EU gazdasági megszorításai ellen. A tüntető egyetemistákat a rendőrség szorította vissza.

Munkát és szolidaritást a kizárólag megszorításokból álló gazdaságpolitika ellen Olaszországban és Európában — ezzel a jelszóval tart négyórás országos sztrájkot a CGIL, legnagyobb olasz szakszervezet. Susanna Camusso CGIL-főtitkár az umbriai Terniben, a bezárás előtt álló Thyssenkrupp-acélgyárnál vezette a tüntetők menetét.

„Az olasz dolgozókat a Monti-kormány és az EU először kifacsarja, utána pedig magára hagyja. Minek kell még történnie, hogy észrevegyék, a munka prioritás?” — kérdezte Camusso.

A száz olasz városban meghirdetett szakszervezeti tüntetéshez a diákok is csatlakoztak. Rómában az oktatást érő megszorítások ellen tiltakozó egyetemisták a képviselőház felé tartanak. A rohamrendőrség többször visszaszorította a tüntetés eredeti útvonaláról letérő csoportokat, amelyek kőzáporral válaszoltak. Üzletek kirakatait is betörték. Torinóban a tüntetők tojással dobálták meg az adóhivatalt és a diákok betörtek a gazdasági minisztérium irodáiba. Máshol festékbombákkal vették célba a bankokat. Tüntetőket vert vissza a rendőrség Milánóban is.

Ne verjétek szét az iskolát! — szóltak a római pedagógusmenet transzparensei. A tanárok kartonpapír-feszületre kötözték magukat. Torinóban egy óriás kínai sárkányfej az európai dolgozókat falja fel. A Nápoly közeli Pomigliano d'Arcóban a Fiat-gyárnál a fémipari szakszervezetek tüntetnek.

A sztrájkhoz a közalkalmazottak és a közlekedési dolgozók is csatlakoztak, kivéve a légi forgalmat és a városi tömegközlekedést. A sztrájkot felfüggesztették Olaszországnak rossz idő sújtotta területein. A Cisl és az Uil szakszervezet nem vett részt a megmozdulásban. "A sztrájk felesleges, csak pénzt vesz el a dolgozóktól. Inkább Monti szigorú gazdasági gyógyítását választom, mintsem szélhámos politikusokat!" — hangoztatta Raffaele Bonanni, a Cisl vezetője.

Számos európai uniós ország munkavállalója csatlakozott a szerdára meghirdetett, első páneurópai sztrájkhoz. Spanyolországban a dolgozók 80 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, a közlekedés több helyen összeomlott. Madridban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel

Cookie