×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Szavalópályázat a Toldi-premier alkalmából

2021.09.03 - 16:00
Megosztás:
Szavalópályázat a Toldi-premier alkalmából
Fotó: mediaklikk.hu
Toldi Miklós legendás történetét animációs sorozat formájában kelti életre a közmédia. A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült a Kecskemétfilm Kft. műhelyében. Jankovics Marcell utolsó rendezését a Duna Televízió közönsége láthatja először, szeptember 19-től. A nagyszabású rajzfilm közelgő bemutatója alkalmából a generációs kötelékeket ápoló és erősítő pályázatot írt ki az MTVA.

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,/ Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta” — nincs olyan magyar, aki ne emlékezne Arany János Toldijának kezdősoraira.

Mindamellett, hogy a magyar lovagi mondakör egyik legjelentősebb szereplőjének története hamarosan megelevenedik a közmédia csatornáján, az MTVA minél szélesebb körben igyekszik éltetni a 19. századi művet, amely híressé tette a költőt. Ennek érdekében Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők — Magyarország határain kívül élők is — közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában. Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi-ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, valamint esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek.

„Az eredeti Toldi-történetet mindenki ismeri, közös kincsünk. Jankovics Marcell olyan mély művészi alázattal fogta meg a költeményt, hogy megmaradt a kulturális értéke, és a mai generációk számára is fogyasztható feldolgozást láthatunk, az eredeti Arany-szövegekkel. Az animációs sorozat ezáltal hidat tud képezni a nemzedékek között” — összegezte a Toldi-adaptáció jelentőségét Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója, valamint hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy a premier apropójából a fiatal és az idős korosztályt most egy közös felhívással tudjuk megszólítani. Bízunk benne, hogy olyan nívós pályaművek érkeznek, amelyek értéket képviselnek, és méltó módon őrzik meg a 19. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának emlékét.”

Szeptember 19-től pedig a Duna Televízión indul a Toldi animációs sorozat, amelynek cselekményén maga a költő kalauzolja végig a nézőket. Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg. A magyarországi rajzfilmgyártás legújabb gyöngyszeme garantált élményt kínál valamennyi korosztály számára vasárnap esténként 20.40-től — írja közleményében az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

SZFÚ

Mondj verset a nagyival! — még lehet jelentkezni
Meghosszabbították a Mondj verset a nagyival! című szavalópályázatot, az új kiírás szerint az érdeklődők szeptember 26-ig jelentkezhetnek a videós megmérettetésre — tudatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája pénteken.
Mesesorozat a Harag György Társulattal
Egy igazi karácsonyi történetből, E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséjéből készített sorozatot a Harag György Társulat.
Pharrell Williams gospelsorozatot készít a Netflixnek
Gospelsorozatot készít a Netflixnek Pharrell Williams. Az énekes a műsorban szülőföldje, Virginia híres gospelkórusait mutatja be nagybátyja, Ezekiel Williams püspök segítségével.
Cookie