×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Szatmáron is forgalomban az új 20 lejes bankók

2022.11.24 - 21:24
Megosztás:
Szatmáron is forgalomban az új 20 lejes bankók
Egyre többször találkozunk majd vele a mindennapi vásárlások során (Fotó: a szerző felvételei)
Egy évvel ezelőtt vezette be a Román Nemzeti Bank, pár napja a szatmári mindennapi készpénzforgalomban is aktívan megjelent az új, 20 lejes bankjegy.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa tavaly nyáron döntött az új címletű bankjegy bevezetéséről. Az igazgatótanács akkor elfogadta, hogy Ecaterina Teodoroiu, az első világháború hőse és egyben áldozata legyen a bankjegyen — s ezzel rábólintottak az első olyan hazai bankóra, amelyen egy nő arcképe szerepel.

Ecaterina Teodoroiu 1894 és 1917 között élt, az első világháborúban hősi érdemeket szerzett azzal, hogy előbb nővérként látta el a sebesülteket a fronton, majd ő maga is küzdött a háborúban. Végül 23 évesen vesztette életét a kelet-romániai Marasesti-i csatában.
A bankjegy előoldalán Ecaterina Teodoroiu portréja, születésének és halálának ideje (1894–1917), valamint egy csokor aranysáfrány, míg a háttér központi részén a Román Cserkészszövetség jelvénye látható. A 20 lejes hátoldala ábrázolja a győzelem szárnyas alakját, a Mărășești mauzóleum képét, valamint egy liliomszálat.

A részben domborműves technikával készült, polimer alapú  bankjegy mérete 136x77 mm, a domináns színe olívzöld, a hamisítás elleni védelem érdekében pedig számos biztonsági elemet tartalmaz, ezek közül néhány szabad szemmel is látható, de vannak olyanok, amelyeket csak a pénzintézetek vagy bankok alkalmazottai azonosíthatnak.

Az új bankó tavaly december 1-jén, a Román Nemzeti Bank bukaresti, illetve Kolozs, Konstanca, Dolj, Iași és Temes megyei kirendeltségein keresztül kerül forgalomba, most pedig aktívan bekerült  a szatmári mindennapi készpénzforgalomban is.

Szabó Kinga Mária

hirek/2022/november/20l-2.jpg
Cookie