×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Gong

Szatmárnémetiben vendégszerepel a temesvári színház

2021.09.25 - 11:17
Megosztás:
Szatmárnémetiben vendégszerepel a temesvári színház
Madách Imre Az ember tragédiája című művét a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában láthatja a szatmári közönség
Silviu Purcărete rendezésében lesz látható október 4-én 17 és 20 órai kezdettel a szakszervezetek művelődési házában Madách Imre Az ember tragédiája című műve. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Harag György Társulat meghívására érkezik Szatmárnémetibe a nem mindennapi produkcióval.

„A gép forog, az alkotó pihen.” A szállóigévé vált, klasszikus verssor a modernitás koncentrált gondolatát ragadja meg: a Teremtő belehelyezte a világot és benne az embert az Időbe; majd magára is hagyta az egész Univerzumot, hogy lebegjen a jelentés nélküli, közönyös űrben. Madách Imre azonban nem áll meg ennél a mechanikus és mára már mélységesen depresszívnek ható világképnél, ő a történelmet sátáni rémálomnak tekinti, amelyet Ádám álmodik, nekünk és velünk. Mindhiába áll ellen Lucifer, mégis a Megváltás ígérete ad értelmet a küzdésnek és a létezésbe vetett emberi bizalomnak. Éva a megígért Messiást hordja a szíve alatt, a Szeretet gyermekét, aki az ellenségképzés és szembenállás dialektikája helyett az elfogadás, azaz az emberi közösség lehetőségét és fölemelő feladatát hirdeti.
Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé. Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele, és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellentmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt, már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkban.
Az előadásra jegyek kaphatók a Szatmárnémeti Északi Színház Horea utcai jegyirodájában.