×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szatmárnémeti: két hétig ezek a szabályok

2021.09.17 - 20:22
Megosztás:
Szatmárnémeti: két hétig ezek a szabályok
Fotó: Princz Csaba
Nem „zár be” teljesen a megyeközpont, az új szabályok értelmében létszámkorlátozással ugyan, de működhetnek a mozik, a színház, a filharmónia, a vendéglők belterei és teraszai, de csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők számára, gyermekek esetében pedig negatív tesztet kell bemutatni.

Péntek délután a kormány is áldását adta a vörös forgatókönyv (3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi szint) az országos vészhelyzeti bizottság által javasolt korlátozásainak módosítására — vagyis inkább enyhítésére, hiszen akik rendelkeznek az európai uniós Covid-igazolvánnyal (megkapták mindkét koronavírus elleni oltást, kigyógyultak a fertőzésből, illetve 72 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, negatív antigéntesztjük van), sokkal nagyobb mozgástérrel is rendelkeznek. Fontos újítás, hogy 6 év feletti gyermekek esetében is negatív tesztet kell bemutatni, ha szüleik, nagyszüleik moziba, színházba mennek velük, vagy beülnek a cukrászdába, pizzázóba.

Ennek értelmében a már 3,46 ezrelékes Szatmárnémetiben a következő szabályok lesznek érvényben a következő két hétben: a mozik, előadó- és koncerttermek befogadóképességük 50%-ával működhetnek; a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok vagy más kulturális rendezvények legtöbb 1000, maszkot viselő személy részvételével megtarthatók. Megengedettek zárt térben a családi rendezvények (lagzi, keresztelő, ünnepi ebéd stb.), legtöbb 200 személy részvételével, s minden résztvevő számára 2 négyzetméternyi területet kell biztosítani. A vendéglők, kávézók, pizzázók, cukrászdák hajnali 2 óráig fogadhatják a vendégeket — belső termeikben és a teraszokon (!) is befogadóképességük 50%-os telítettségével, s ugyancsak hajnali 2-ig tarthatnak nyitva a bárok, klubok, diszkók, azonban csak kapacitásuk 30%-os kihasználtságával. Nem kell bezárniuk a játszóházaknak és a beltéri medencéknek, uszodáknak sem, befogadóképességük 50%-os telítettségével működhetnek, akárcsak a játéktermek. Szabadtéri rekreációs és sporttevékenységeken maximum 10 fős csoportok vehetnek részt, és működhetnek az edző- és fitnesztermek, 50%-os telítettséggel, s minden fő számára változatlanul 7 négyzetméternyi területet kell biztosítsanak.

Kerek 100 páciens gyógyult meg

Szatmár megyében szeptember 17-én a közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében 14 813 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 137 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 14-nek lett ismét pozitív az eredménye — mindezek tükrében a megye fertőzöttségi szintje 2,91 ezrelékre emelkedett.

Úgy tűnik, egy hét után a bevezetett vesztegzárnak mutatkoznak a „jótékony” hatásai, mert az érintett hét település mindegyikének többel vagy kevesebbel, de csökkent a fertőzöttségi szintje: Tartolc indexe 13,88 ezrelék, Kisgércéé 10,14, Turcé 6,75 (az előző napi 8,22-ről), Bikszádé 7,63, Batarcsé 5,59, Kányaházáé 5,8, Komorzán pedig 4,1 ezrelékre apadt. Ezzel egy időben azonban a megye többi településén sajnos folyamatosan emelkednek az indexek: Vámfalué már 5,81 ezrelék (4,49-ről), Szamosdobé 5,26 (a korábbi 4,92-ről), Szatmárhegyé 4,07 (3,56-ról), Erdőd városáé 2,22-re nőtt 1,96-ról, míg Sárközé az előző napi 0,95-ről 1,36 ezrelékre ugrott — s a listára felkerült Kökényesd (0,77) és Csaholy (0,66) község is.

Mindezek mellett ismét jelentősen emelkedett a gyógyultak száma is, elérve a 13 287-et, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta kereken 100 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is nőtt, 412-re, egy nap leforgása alatt négyen hunytak el — egy 66 éves férfi páciens a nagykárolyi, egy 54 és egy 77 éves női, valamint egy 72 éves férfi páciens a szatmári kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Ismét hajszálnyival, de tovább csökkent az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 63 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 35, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 79, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban szintén 79 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra összesen 24 fertőzött szorul: 12-t Szatmárnémetiben, 12-t Nagykárolyban látnak el.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 154 985-öt, vagyis az elmúlt 24 órában 657 mintát elemeztek, és ezek 23%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 679-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 859-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 263-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 94 913 személyt immunizáltak a megyében.

A határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2235 utazó lépett az ország területére, s közülük 425 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie