×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Szatmáriakat is díjazott a MOL

2021.09.16 - 10:02
Megosztás:
Szatmáriakat is díjazott a MOL
Fotó: David Popovici Facebook-oldala
A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 563 000 lejjel támogatja 581 fiatal sportoló és művész teljesítményét. A program során eddig 3062 tehetség nyert jelentős támogatást.

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Tehetségtámogató program 16. pályázati kiírásának eredményeit. Az idei kiírás során 186 művészeti és sportpályázat révén 581 fiatal részesült 563 000 lej támogatásban. 2006 óta, az elmúlt tizenhat év során több mint 3062 tehetséges fiatal részesült összesen 5 467 000 lej értékű finanszírozásban. A 2020-as tokiói olimpián hat olyan sportoló képviselte Romániát, aki a MOL Tehetségtámogató program korábbi kiírásainak kedvezményezettje volt. Szőcs Bernadette (asztalitenisz), Incze Kriszta (birkózás), Robert Glinţă, Daniel Martin és David Popovici (úszás), valamint Miklós Andrea (atlétika). David Popovici 4. helyezést ért el 200 méteren, valamint 7. helyet 100 m szabadúszásban, Szőcs Bernadette 5. helyezett lett vegyes párosban és csapatversenyben, míg Incze Kriszta és Robert Glinţă 8. helyen végzett birkózásban, illetve 100 m hátúszásban. „Büszkeséggel tölt el, hogy a tehetséges fiatalokat felkaroló Tehetségtámogató programunknak immár tizenhat kiírására került sor. A programban támogatott fiatal tehetségek az olimpiai játékokon és más rangos országos és nemzetközi versenyeken értek el jelentős eredményeket. A MOL Románia csapata számára megtiszteltetés, hogy pályafutásuk elejétől mellettük lehettünk. A támogatottak közül néhányan már a nemzetközi élvonalba kerültek, ez számunkra a program fontosságát, a kiválasztási folyamat hatékonyságát igazolja, és a folytatásra ösztönöz” — nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az idei kiírásra 409 pályázat érkezett, melyekben 1114 fiatal sportoló és művész részére igényeltek támogatást több mint 2 667 000 lej értékben. Az 563 000 lejes támogatási alapból a két szakmai zsűri javaslata alapján 186 pályázat részesült, és így 581 fiatal kapott finanszírozást. A sportzsűri 99 pályázatot javasolt összesen 223 000 lej támogatásra, a művészet kategóriában pedig 53 pályázat nyert 200 000 lej összértékű finanszírozást. A 18 év fölötti korcsoportban a 140 000 lejes támogatási alapból 34 pályázat részesült.

Szatmár megyei pályázók is részesülnek díjban, a művészet kategóriában és a 18 év fölötti korcsoportban. Támogatást nyert a 18 év fölöttiek kategóriájában Oroian Alex és Tătăran Amalia Alexandra párbajtőrvívó, Stier Alexa Dorottya és Voropciuc Maria Izabela pedig a zongora művészeti ágban. A művészeti zsűri ugyanakkor a megyénkbeli Clipici Zina zongoristának is támogatást ítélt meg.

„A Tehetségtámogató program 16 éves fennállásának örömét beárnyékolta Ivan Patzaichin távozása. Hét éven át volt a MOL Tehetségtámogató program zsűrijében — számunkra megtisztelő ismeretség és együttlét. Köszönjük, hogy velünk tartott, köszönjük a fiatal tehetségek érdekében végzett szakértői munkáját. Ivan Patzaichin számunkra egy példakép, gondolatainkban ezután is velünk marad” — nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője. A részleges vagy teljes támogatásban részesülő pályázók névsora megtalálható a http://www.kozossegert.ro/ és a https://molromania.ro/ honlapokon.

A programról

A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10 000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre. A 16. kiírás támogatási kerete 223 000 lej a sport kategóriában, 200 000 lej a művészetiben, 140 000 lej pedig azok rendelkezésére áll, akik az elmúlt években sikeresen pályáztak, de időközben betöltötték 18. életévüket. A program tizenhat kiírása során, 2006–2021 között 3062 tehetséges fiatal nyert — közülük egyesek több évben is — 5 467 000 lej feletti összértékű támogatást 2409 pályázat révén.

A művészeti zsűri: Márkos Albert hegedűművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere, a zsűri elnöke, Miriam Cuibus színművész, a Kolozsvári Nemzeti Színház társulatának tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, Timotei Nădăşan grafikus, az IDEA kortárs művészeti folyóirat igazgatója, Nelida Nedelcuţ egyetemi tanár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia prorektora, Erich Türk orgonaművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára.

A sportzsűri: Violeta Beclea-Székely Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes atléta, a Román Olimpiai és Sportbizottság kommunikációs és marketingosztályának igazgatója, a zsűri elnöke, Ion Bădescu, a Temesvári 1-es Számú Iskolás Sport Klub edzője, 2020-as Mentor díjazott, Laura Cârlescu Badea olimpiai és világbajnok vívó, Narcisa Lecuşanu, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség ügyvezetőségi tagja, Marian Ursescu sportújságíró, a Gazeta Sporturilor munkatársa. SZFÚ

 

Prémium üzemanyagot tankolunk
A legtöbb sofőr tisztában van azzal, hogy a prémium üzemanyag tisztítja a motort, növeli a jármű teljesítményét, meghosszabbítja élettartamát, és csökkenti a karbantartási költségeket.
A járművezetők fele akkor mossa meg autóját, amikor már nagyon koszos
A romániai járművezetők általában akkor mossák meg autójukat, amikor már nagyon koszos, és a várakozási idő a fő szempont az autómosó kiválasztásakor - derül ki a MOL Románia által szerdán közzétett felmérésből.
Friss diplomások jelentkezhetnek
A MOL-csoport több mint 80 pozíciót kínál a műszaki, üzleti, informatikai, társadalom- és természettudományi területeken. A MOL frissdiplomás-programjára 2021. április 30-ig lehet jelentkezni.
Cookie