×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Szatmárnémeti

Szatmáriak ezreinek magas a vérnyomása

2020.10.16 - 17:26
Megosztás:
Szatmáriak ezreinek magas a vérnyomása
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. Romániában 2,6 milliónál is többen szenvednek magas vérnyomástól, Szatmár megyében pedig a 22 ezret is meghaladja az igazolt betegek száma.

Ma a hipertóniára, azaz a magas vérnyomásra és annak a szervezetre gyakorolt negatív hatásaira hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet és a Vital Strategies kezdeményezés, azzal a céllal, hogy a magas vérnyomás elleni programokat népszerűsítse szerte a világon. A hipertónia világnapja egyébként május 17-én van, de a COVID-19-járvány keresztülhúzta a terveket, így a tájékoztató kampányt idén októberre tették át.

Világszerte több mint egymilliárd ember szenved magas vérnyomásban, amely a szív- és érrendszeri betegségek és az idő előtti halálozás fő oka. A magas vérnyomásban szenvedő lakosok mintegy fele nincs tisztában az állapotával, ami komoly szövődményekhez vezet — hangsúlyozza a WHO.

Romániában is rengetegen szenvednek magasvérnyomás-betegségekben, az Országos Közegészségügyi Intézet idei adatai szerint igazoltan nem kevesebb mint 2 640 034 lakost érintenek. Szatmár megyében a családorvosok regiszterei alapján 22 484 lakos szenved a magas vérnyomás miatt. Ez azt jelenti, hogy országszerte százezer lakos közül 13 598,3 személyt érint a hipertenzió, Szatmár megyében pedig százezerből 6760,6 személyt.

A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet, és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

Mivel a hipertóniának többnyire nincsenek előzetes tünetei, különösen fontos a gyakori ellenőrzés. A vérnyomás rendszeres mérése a szűrés alapja. Egyetlen mérés azonban nem biztos, hogy megbízható információval szolgál. A hétköznapi környezetben, a napi teendők között elvégzett, napi többszöri mérés pontosabb képet ad. 
A magas vérnyomás egy része genetikusan meghatározott, de a 80 százaléka életmóddal összefüggő. Így megelőzésében elsősorban életmódbeli tényezők játszanak szerepet: a rendszeres mozgás, egészséges étkezés — kevés só, sok zöldség, kevés vörös hús —, kevés alkohol és a dohányzás kerülése.

Bumbuluţ Krisztina

Szívünk napja — a szív világnapja
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptemberének végén, a szív világnapján a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzésre irányítják a figyelmet.
Cookie