×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmárnémeti

Szatmár megyében turnézik az Osonó Színházműhely

2018.09.15 - 13:38
Megosztás:
Szatmár megyében turnézik az Osonó Színházműhely

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz alkalommal lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadás.

A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát több tanintézményben mutatja be a társulat. A turné a szatmárnémeti Progress Art partneri együttműködésével jött létre.

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy elősegítse saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, s művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen.

 

Program

A Szatmár megyei turné programja: szeptember 17., hétfő, 10 óra: Kölcsey Ferenc Főgimnázium, erre meghívták a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjait is; 13 óra: Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum; szeptember 18., kedd, 10 óra: Mikola, Gellért Sándor Általános Iskola; 13 óra: Szatmárnémeti Református Gimnázium.