×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban

2021.10.18 - 20:02
Megosztás:
Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Fotó: Princz Csaba
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.

Jó és kevésbé jó adatok is elhangzottak a megyei vészhelyzeti bizottság tegnapi ülésén — a régióban Szatmár megyének a legalacsonyabb a fertőzöttségi szintje, s most a maga 3,4 ezrelékével országos szinten is a legkevésbé fertőzöttnek minősül. Ugyanakkor a megyebeli községek, városok közül 25-nek haladja meg az indexe a 3 ezrelékes vízválasztót — a legmagasabb mutatót Szamosdob (5,6 ezrelék), Vetés (5,49), Erdőd (5,37), Pusztadaróc (5,34) és Szatmárnémeti (5,04) jegyzi, de tovább emelkedett Majtény (4,91), Mikola (4,68), Kolcs (4,61), Szopor (4,58), Tasnád (4,44 az előző napi 3,79-ről), Remetemező (4,16 a korábbi 3,64-ről), Apa (4), Csomaköz (3,78), valamint Nagykároly (3,63) indexe is.
A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében október 18-án 17 786 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 69 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül egynek lett ismét pozitív az eredménye — viszont a koronavírus-fertzőzésból kigyógyultak száma újabb számlálón fordult át, és elérte a 16 002-t, vagyis további 22 páciensnek sikerült legyőznie a kórt. Sajnos 536-ra emelkedett az elhunytak száma, hatan vesztették életüket — egy 67 és egy 20 éves nő, valamint egy 55 éves férfi páciens a szatmárnémeti, egy 81 éves nő és egy 67 éves férfi páciens a nagykárolyi, egy 72 éves férfi páciens pedig az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, és a közlemény szerint a 20 éves áldozatot leszámítva valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.
Telt házasak a megyebeli kórházak koronavírusos betegek számára fenntartott részlegei is, összesen 234 az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 65 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 32, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 50, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 87 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra pedig változatlanul 24 beteg szorul, vagyis ezeken az osztályokon is minden ágy foglalt.
Az elvégzett tesztek száma 172 910, ugyanis vasárnap mindössze 167 gyorstesztet végeztek, s az elemzett minták 42%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban ismét közel százzal kevesebben, 437-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 993-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
Mint az ülésen elhangzott, a beoltott szatmáriak száma meghaladta a százezret — az elmúlt 24 óra leforgása alatt 272-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát (közülük 90-en a harmadik dózist), s ezzel a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint az oltáskampány keretében már 102 462 személyt immunizáltak a megyében — és változatlanul nagy az érdeklődés az oltás harmadik dózisa iránt, a hátunk mögött hagyott héten 2156-an igényelték ezt. Viszont kisebb fejtörést okoz annak a 2460 vidéki lakosnak a harmadik dózissal való beoltása, akiket még tavasszal, kora nyáron a kolozsvári katonaorvosok immunizáltak — nincs eldöntve, hogy őket ismét a katonaorvosok vagy a megyei közegészségügy csapata oltja majd be (persze csak miután a helyi önkormányzatok ezt határozottan igénylik majd). Az intézményt vezető dr. Macrina Mihai beszámolt arról is, hogy Szatmárba megérkeztek az első, monoklonális antitesttel végzett terápiához szükséges dózisok, amelyekkel az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzöttek gyógyulását lehet elősegíteni, jelentősen csökkentve az esetleges szövődmények kialakulását.

Szabó Kinga Mária

 

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie