×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmárnémeti

Szakmai orientációs napot szerveztek az Iparosotthon őrei

2020.01.30 - 11:00
Megosztás:
Szakmai orientációs napot szerveztek az Iparosotthon őrei

Tegnap a szatmárnémeti Iparosotthonban szakmai orientációs napot tartorttak az Iparosotthon őrei Sopronyi-Mitrasca Laura és Danku Júlia tanárok irányításával, szakemberek részvételével.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai is bekapcsolódtak az Örökségünk Őrei — Fogadj örökbe egy műemléképületet programba, mely épített örökségünk megóvását célozza. Az Iparosotthon őreiként tegnap szakmai orientációs napot tartottak az általuk örökbe fogadott épületben, az Iparosotthonban. Az alkalomra meghívták az Aurel Popp Művészeti Líceum, valamint a lázári Petőfi Sándor Szakiskola és a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola diákközösségét is, akik meghívott szakemberektől (például influencer, streamer, pilóta, vállalkozó, kereskedelmi ügyintéző, HR-es, autószerelő, tanítónő, közjegyző, marketingszakember, színész, könyvelő, újságíró, eladási ügynök, tanár, youtouber, sminktetováló, kozmetikus, műkörmös, manikűrös és fodrász) érdeklődhettek az adott szakmáról. A rendezvényen közel kétszáz diák vett részt két csoportban: előbb a VIII–X. osztályosok, majd később a XI–XII. osztályosok.

A meghívott szakemberek külön asztaloknál ültek, ott keresték fel őket azok a diákok, akik az illető szakma iránt érdeklődtek. Nagyon sok diák több szakma iránt is érdeklődött annak megfelelően, hogy melyik felelt meg legjobban az egyéniségének. A legtöbb diákot elsősorban az érdekelte egy szakmával kapcsolatban, hogy mennyi a fizetés, elég sok pénzt lehet-e azzal keresni. A szakmai orientációs napon jelen lévő lányok közül sokan érdeklődtek a színművészet iránt, a fiúk az influencer működésére voltak kíváncsiak, de voltak, akik a pilótát, a cégvezetőt és a marketingest faggatták. Nagyon sok lány megállt a szépségápolással foglalkozó szakemberek asztalánál, bár nem feltétlenül a szakma érdekelte őket, inkább csak olyan praktikák, amiket elsajátíthatnának, hogy beépítsék az otthoni szépségápolásba.

Sokan leültek az újságíró asztalánál is. A fő kérdés itt is az volt, hogy mennyit lehet keresni ebben a szakmában, de érdeklődtek afelől is, hogy milyen az újságíró élete, hogyan lehet ezt a munkát összehangolni a családi élettel, mit csinál az újságíró a szabadidejében, hogyan készül az újság, és milyen képesítéssel kell hogy rendelkezzen az újságíró.

A tevékenységen jelen lévő diákok nyilván nem itt döntötték el, hogy milyen szakmát vagy hivatást választanak, de az hatalmas segítség a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, ha minél több területet megismernek, minél több információt megtudnak az őket érdeklő szakmákról, mert minden apró információ azt segíti elő, hogy a legjobb döntést hozzák meg akkor, amikor a jövőjükről van szó.