×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
12 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Nagykároly

Szakemberek ritkítják a nagykárolyi lombkoronákat

2023.09.14 - 16:04
Megosztás:
Szakemberek ritkítják a nagykárolyi lombkoronákat
Az utóbbi hetekben sorra keletkeztek károk Nagykárolyban, a fák alatt parkoló járművekben. A hasonló esetek megelőzése és az esetleges balesetek elkerülése érdekében, az önkormányzat által megbízott szakemberek elkezdték a fák lombozatának ritkítását, indokolt esetben pedig az elhalt, beteg fák kivágását.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal megbízásából szakemberek egy csapata elkezdte a város közterületein és parkjában található öreg fák lombozatának ritkítását. A munkálatok indokoltak, hiszen az utóbbi időszakban több, a park közelében található régi fa ága letört és ezzel komoly károkat okozott az alatta parkoló járművekben.

„Annak érdekében, hogy az ilyen eseteket, vagy a járókelők sérülését megelőzhessük, az a döntés született, hogy a város közterületein található fákat megmetsszük, illetve ritkítjuk a lombozatukat. Ugyanez a beavatkozás történik a kastélykertbeli fákkal is. Magától értetődik az is, hogy tovább folytatjuk az új fák ültetését is, úgy mint ahogy a 25 Octombrie, Ágoston, Iuliu Maniu, Kaplonyi, Mioritei stb. utcákon tettük”- mondta Kovács Jenő polgármester.
„Én nem vagyok a fakivágás híve, de ilyen esetekben kötelességünk megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, a balesetek megelőzése érdekében. A nagykárolyi lakosok és értékeik megóvása prioritást jelent a városvezetésnek”- tette hozzá a városvezető.

Kovács Jenő elmondta, a közveszélyesnek ítélt fák kiválasztása szigorú kritériumrendszer alapján történik. „Abban az esetben, ha a hivatalban dolgozó, illetékes kollégáim értesítést kapnak arról, hogy egy kiszáradt fa közveszélyessé vált, akkor felveszik a kapcsolatot a megyei hatóság, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség embereivel. Minden egyes fa kivágása ennek az ügynökségnek a jóváhagyásával és írásos engedélyével történik”- magyarázta.

Tőtős Tímea