×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Szabadkereskedelmi egyezményt sürgetnek az EU és az USA között

2012.11.08 - 10:50
Megosztás:
Szabadkereskedelmi egyezményt sürgetnek az EU és az USA között

Transzatlanti szabadkereskedelmi övezet kialakítását várják Barack Obama második elnöki ciklusától német gazdasági érdekképviseletek.

Szerdán több német gazdasági szervezet vezetője sürgette, hogy mihamarabb kezdődjenek meg a tárgyalások a szabadkereskedelmi egyezményről az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok között. Hans-Peter Keitel, a német iparszövetség (BDI) elnöke szerint a kereskedelmi korlátok lebontása „jelentős mértékű jóléti nyereséget eredményezne mindkét félnek”. Utz Tillmann, a német vegyipari vállalatok szövetségének (VCI) vezetője hozzátette: az Európa és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet létrehozása munkahelyeket teremtene és ösztönözné a gazdasági növekedést „az Atlanti-óceán mindkét partján”. A német gazdasági szervezetek mind a transzatlanti kapcsolatok erősítését várják Barack Obama második elnöki periódusától, mondta Fred Erwin, a német-amerikai kereskedelmi kamara vezetője. Obama első ciklusa alatt az Egyesült Államok csupán Panamával, Kolumbiával és Dél-Koreával kötött szabadkereskedelmi megállapodást. „Ezek az országok nem éppen a világ vezető gazdasági hatalmai” — jegyezte meg. Erwin úgy vélte, hogy Brüsszel és Washington között már 2013 első félévében megindulhatnak a tárgyalások. Az egyezmény hatására a megállapodás hatályba lépésétől számított másfél éven belül 3 százalékponttal emelkedne a gazdasági növekedés mértéke az EU-ban és Amerikában — tette hozzá.

A német autóipari szövetség (VDA) szerint nem csupán a vámok, a kvóták és más importkorlátozó eszközök hátráltatják a kereskedelmet. Az autóiparban külön probléma az óceán két partján egyformán érvényes szabványok, előírások hiánya is, ezért ezt a kérdést is fel kell venni a tárgyalások napirendjére.

Cookie