×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szabad a szökőkútfutás

2022.05.12 - 11:00
Megosztás:
Szabad a szökőkútfutás
Fotó: Princz Csaba
Jogilag még mindig építőtelep az új főtéri szökőkút, mert a tér felújítási munkálatai nincsenek hivatalosan átadva. A szökőkútba befutni szabad, de levetkőzni, tisztálkodni a vizében már nem.

Egyelőre nem járőrözik a városi rendőrség a szatmárnémeti új szökőkút környékén, mert a főtér hivatalosan még mindig építőtelepnek minősül, mivel nincs átadva a kivitelező és átvéve a városháza által. A városi rendőrséget kérdeztük, hogy melyek a békés együttélést célzó városi rendelkezések a szökőkúthasználat ügyében, szabad-e abba beleszaladni, a spriccelő vízzel magunkat locsoltatni, a szökőkút műsorát követve kávézni vagy épp sörözni, borozni mellette ülve.

Nem tilos vizesnek lenni

Ha már nem lesz építőtelep, amely besorolása a létesítménynek a városnapi ünnepségek idején fog megszűnni, a 33/2001-es városi tanácsi határozatba leírtak lesznek érvényesek, ez a határozat a szatmárnémeti közrend kiskátéja, a városi rendőrök bibliája. A városi hatóság értelmezése szerint sem ez a helyi szabályozás, sem pedig országos törvény nem tiltja, hogy közterületen vizes legyen valaki addig, amíg ez felöltözve történik. Ha tehát valaki rámegy az új főtéri szökőkútra, hogy például lehűtse magát, vagy épp átszalad rajta, nem követ el semmiféle kihágást, ha azonban levetkőzik — akár félpucérra —, akkor már közszeméremsértést követ el, úgy, mintha városi közterületen bárhol máshol mászkálna meztelenül vagy meztelen felsőtesttel. Érdemes azonban diszkréten kezelni a szökőkútfutást, mert a vize keringtetve van ugyan, de csapvízhideg, nincs annyi ideig a felszínen, hogy a kövön felmelegedjen vagy a napfény felmelegítse. Azért van szögletes kövekkel körberakva a spriccelőtér, hogy közelebb lehessen húzódni a vízhez ha valaki enyhülésre vágyik majd az igazán nagy nyári melegekben, vagy ki kell várni a zenei programblokkok közötti szünet idején szolgáltatott párásítási üzemmódot, az nyújt leginkább tüdőgyulladás veszélyétől mentes lehűlési opciót.

A szeszes ital tilos

Akkor is óvatosan kezelték a szökőkútban fürdőzést a városi rendőrök amíg klasszikus medencés változata üzemelt annak a régi főtéren, nem akartak azonnal „nekimenni” valakinek, aki belebújt a hideg vízbe, mert tehette ezt egészségügyi okokból is, mert például hőguta kerülgette valamelyik nagy nyári hőség idején. De volt olyan eset is régebben, hogy ruhát mosni másztak bele „átutazók”, az ilyen eseteknek igyekeztek minél hamarabb véget vetni az egyenruhások.
Az italfogyasztással az van, hogy ilyet lehet csinálni abban az esetben, ha az ital nem tartalmaz alkoholt. Mivel sem a szökőkút körzete, sem az új főtér nem vendéglátó egység, szeszes italt fogyasztani itt is ugyanúgy tilos, mint a város bármelyik másik közterületén.

Princz Csaba