×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Vidék

Svábfesztivál: Hallo, Großkarol!

2022.06.20 - 11:00
Megosztás:
Svábfesztivál: Hallo, Großkarol!
Fotó: A szerző felvétele
Biztosan büszkén tekint le ősi birtokára gróf Károlyi Sándor, hiszen ő sem gondolta több mint háromszáz évvel ezelőtt, hogy élni fog még sváb e földön; igazán összetartó közösség van még itt.

Német nyelvű, ünnepi szentmisével kezdődött az immár kilencedik alkalommal megrendezett Nagykárolyi Svábtalálkozó. A templomi szertartást Pakot Géza jezsuita atya, a szatmárnémeti Kálvária-templom német nyelvű személyi plébániavezetője celebrálta. A templomból a kaplonyi rezesbanda és a népviseletbe öltözött sváb tánccsoportok zászlós felvonulással kísérték át az ünneplő közösséget és a meghívott vendégeket a Károlyi-kastély kertjében felállított színpadhoz. A színpadon egymást váltották a tánccsoportok és a kórusok, amelyek sváb, magyar és román kulturális műsort adtak elő. A műsorfolyamot a nagykárolyi férfikórus nyitotta meg, amely a szatmári svábok himnuszát adta elő a szép számban összegyűlt közönségnek. 

Ne csak a konyha és a családnév legyen sváb!

Tempfli László, a Német Demokrata Fórum (NDF) nagykárolyi szervezetének vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy két év kényszerű kihagyás után idén ismét sikerült tető alá hozni a Nagykároly környéki sváb közösség legnagyobb ünnepét, amely a város kulturális naptárában is szerepel. „A kulturális identitás megélése, átörökítése minden népcsoport számára nagyon fontos, így a Nagykároly környéki svábok is előszeretettel vesznek részt a hasonló rendezvényeken, mutatkoznak be a többi nemzetiség számára” — fogalmazott megnyitóbeszédében Tempfli. Az ünneplőket többek között Thomas Erős, a Németországban Élő Szatmári Svábok Honfitársi Szövetségének (Landsmannschaft der Sathmarer Schwaben in der BRD. e. V.) elnöke is köszöntötte, aki elmondta, hogy idén hetvenöt éves szervezetük üzenetét és üdvözletét hozza az óhazából. „Bármilyen messze is élünk az otthontól, a szülőföld mindig hazahívja fiait. Ilyenkor jó együtt lenni, felidézni a régi szép emlékeket” — fogalmazott az egyesületi vezető.

Pataki Csaba megyei tanácselnök ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ezen a vidéken még élnek a sváb hagyományok, az itt lakók megőrizték identitásukat, és még ennyi évszázad után is tudnak hozzáadott értéket teremteni. „A napokban idelátogattak a Baden-Württemberg szövetségi tartományban található Ostalb járás küldöttei, akik csodálkozva tapasztalták, hogy az itt élők még háromszáz év múltán is őrzik azokat az ősi értékeket, amelyeket felmenőik anno ladikkal a Dunán elhoztak magukkal” — fogalmazott a megye vezetője.
„Nagyon fontosak közösségünk számára a hasonló rendezvények, hiszen identitásunk megőrzésére, őseinktől örökölt kultúránk ápolására biztosítanak lehetőséget. Mutassuk meg magunkat, ne felejtsük el, svábok vagyunk, mert a többszörösen kisebbségi létben is fontos, hogy ne csak ételeink és családneveink árulkodjanak származásunkról” — részletezte lapunk kérdésére válaszolva Sütő Imre, Kálmánd község polgármestere, az NDF helyi szervezetének elnöke.
A tegnapi találkozót szabadtéri, hagyományos sváb bál zárta, amelyen a Mezőpetri Band húzta a talpalávalót.

Végh Balázs

Cookie