×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Súlyos bírság jár annak a munkáltatónak, aki harminc napnál többet késik a bérek kifizetésével

2021.10.05 - 09:37
Megosztás:
Súlyos bírság jár annak a munkáltatónak, aki harminc napnál többet késik a bérek kifizetésével
Sürgősségi rendelettel módosította hétfői ülésén a kormány a munkatörvénykönyvet. E szerint alkalmazottanként 8.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújthatók a munkáltatók a foglalkoztatottak munkaviszonyának részleges eltitkolása miatt - számolt be Raluca Turcan a kabinet hétfői ülése után.

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a munkatörvénykönyv módosításával a kormány a szürkemunka elterjedését szeretné megfékezni. Aggasztónak nevezte, hogy a munkáltatók sok esetben alacsony bérért foglalkoztatják és 'zsebből' egészítik az alkalmazottaik fizetését, így spórolnak a járulékköltségeiken. Ez a jelenség a munkáltatónak és az alkalmazottnak is árt, és a költségvetést is megkárosítja - hangsúlyozta Turcan.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a hétfőn elfogadott módosítások értelmében alkalmazottanként 5.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújthatók azok a munkáltatók, aki harminc napnál többet késnek a bérek kifizetésével. A kormány emellett a jelenlegi 60 napról 90 napra növelte azt az időszakot, ami alatt a munkáltatók kötelesek fizetett szabadnappal kompenzálni az alkalmazottaik túlóráit. AGERPRES

Az EB beperelte Romániát az EU Bíróságán az ipari kibocsátásokra és a légszennyezésre vonatkozó uniós irányelv megszegése miatt
Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.
Kihirdette az államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvényt
Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvénymódosítást. A jogszabály egyebek mellett előírja, hogy nem szükséges elküldeni a kifizetési bizonylatot a rendőrségnek.
Szigorítanák a közlekedési bírságokat
Nem csak a bírságok összegén, jogosítványbevonás időtartamán szigorítanának a közlekedésrendészek, de bevezetnék és büntethetővé is tennék az „agresszív sofőr” fogalmát — még idén.
Cookie