×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Sugárterápiás klinika épül Szatmárnémetiben

2024.05.15 - 11:02
Megosztás:
Sugárterápiás klinika épül Szatmárnémetiben
Fotó: Facebook/Szatmárnémeti Polgármeseri Hivatal
Onkológiai központ épül Szatmárnémetiben: az Amethyst sugárterápiás klinikák hálózata Bukarest, Kolozsvár, Temesvár és Gyulafehérvár után most szatmári klinikával bővül.

Európa legnagyobb sugárterápiás klinikai hálózata veti meg a lábát Szatmárnémetiben. Az Amethyst Radioteraphy onkológiai szolgáltatásokat, onkológiai konzultációkat, gyógyító-, palliatív-, sztereotaktikus sugárterápiát, brachyterápiát, MRI- és CT-vizsgálatokat, immunterápiát és kemoterápiát nyújt, illetve a szolgáltatásai között megtalálható még a pszichológiai- és táplálkozási tanácsadás és fájdalomtanácsadás.

amethyst-6.jpg

Az Amethyst-hálózat most egy 10 millió eurós befektetést eszközöl a megyeszékhelyen. Ezzel a beruházással egy onkológiai kezelésekkel foglalkozó kórház felépítéséhez kezdtek hozzá – jelentette be Kereskényi Gábor polgármester a City Rádió Városinfó rovatában. Mint mondta, az építkezés már megkezdődött a 15-ös lakótelepen, a volt Celima hátánál, egy volt ipari területen.

amethyst-4.jpg

Az onkológiai kórház speciális sugárterápiás blokkal rendelkezik, ugyanakkor a páciensek számára egy 100 férőhelyes parkoló is rendelkezésre áll majd. Az elöljáró azt is elmondta, hogy az említett 10 millió euró csak a sugárterápiás egység megépítéséhez szükséges, maga a kórház még megközelítőleg ugyanekkora összegbe kerül. A munkálatokkal jól haladnak, a hálózat tervei szerint 2025 elején kezdi meg a működését az onkológiai központ. A kórház a legkorszerűbb berendezésekkel és tapasztalt szakemberek csapatával, a legmagasabb szintű és nemzetközi szabványoknak megfelelő kezelést nyújt majd a betegenek.

amethyst.jpg

"Soha ne kerüljünk oda, hogy egészségügyi intézményeket kelljen látogassunk" – mondta a polgármester, viszont azt is hozzátette, indokolt esetben nagy segítség lesz az, hogy a betegekenek nem kell Nagyváradra, Kolozsvárra vagy éppen Marosvásárhelyre utazniuk ahhoz, hogy ilyen jellegű kezelést vegyenek igénybe.

amethyst-5.jpg

Sajnos, nagy szükség van rá

Románában évente mintegy 95 ezer új rákos megbetegedést diagnisztizálnak és 54 ezren veszítik el a harcot a rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben. A becslések szerint 6 százalékkal emelkedni fog 2035-ig a rákos megbetegedésekl száma, a közegészségügyi szakemberek 8,3 százalékos növekedést prognosztizálnak a férfiak és 3,3 százalékot a nők esetében.

A férfiak esetében a leggyakoribb a tüdőrák, a prosztatadaganat, a vastagbél- és végbélrák, a húgyhólyag daganat, valamint a gyomorrák. A nők esetében a leggyakrabban emlődaganat, vastagbél- és végbélrák, méhnyakrák, tüdőrák, méhtestrák és non-Hodgkin Limfóma fordul elő.

Szatmár megyében 2022-ben 989 új daganatos beteget regisztráltak, így az év végére a rosszindulatú daganatos betegek száma elérte a 11 821-et. Szatmárban az országos átlagnál rosszabb volt a rákebetegségek előfordulási mutatója: százból 3,6 személy küzdött a kórral.

amethyst-sugarterapia-onkologia.jpg

Bumbuluț Krisztina

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Felszerelés az onkológiának
Korszerű, több mint 16 ezer lej értékű orvosi műszereket adományozott a Rotary Klub szatmári szervezete a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályának.
Nagybányára járnak sugárkezelésre a szatmári páciensek
A nagybányai Dr. Constantin Opriş Megyei Sürgősségi Kórház sugárterápiás központjában — amit valamivel több mint egy évvel ezelőtt avattak fel — látják el a kezelésre szoruló Szatmár megyei betegeket is. Az elmúlt hetekben húsz szatmári járt terápián.
Nőtt az onkológiai páciensek száma
A szükségállapot véget értével nőtt a páciensek száma a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályán. Az osztályvezető főorvos szerint várható volt, hogy nő a beutalások száma.