×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Sorin Cîmpeanu az iskolák nyitva tartását javasolja a 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken

2021.11.08 - 15:28
Megosztás:
Sorin Cîmpeanu az iskolák nyitva tartását javasolja a 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken
Az oktatási miniszter hétfőn bejelentette: javasolni fogja, hogy a 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken azok az iskolák is maradhassanak nyitva, amelyek személyzetének átoltottsága kisebb 60 százaléknál.

A Digi24-nek nyilatkozva Sorin Cîmpeanu elmondta, az új szabály bevezetésével a gyenge átoltottságú, de alacsony fertőzöttségű vidéki települések tanintézetei is fogadhatnák a gyerekeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a vidéki iskolákban zajlik a legnehézkesebben az online oktatás.

A miniszter közölte, hogy ezen a héten még a korábban bejelentett szabályok szerint zajlik az oktatás. Emlékeztetett: ezek a szabályok már most lehetővé teszik, hogy ha például egy községi iskola személyzetének átoltottsága nem haladja meg a 60 százalékot, de a településhez tartozó három falu oktatási helyszínei közül egynek vagy kettőnek igen, akkor utóbbiakban lehetséges a jelenléti oktatás.

Kérdésre válaszolva elmondta, azért éppen a 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú települések iskolái nyithatnának ki, mert 'kell léteznie egy küszöbértéknek', amely alatt engedélyezett a jelenléti oktatás. Hozzátette, hogy a javaslatát elemezni fogja az egészségügyi minisztérium, majd az országos vészhelyzeti bizottságnak is jóvá kell hagynia. Sorin Cîmpeanu azt nem tudta megmondani, hogy az új szabály mikor lép hatályba.

A miniszter beszámolt arról is, hogy vannak olyan tanintézetek, amelyek személyzetének átoltottsága nagyobb 60 százaléknál, mégis zárva maradtak ezen a héten. Bukarestben például 27 iskola többek közt pedagógushiányra hivatkozva kérte, hogy térhessen át online oktatásra, mert a tanárai egy része fertőzött vagy karanténban van. AGERPRES

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie