×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Sokba kerül az online oktatás

2021.04.07 - 19:30
Megosztás:
Sokba kerül az online oktatás
A gyerekek online oktatása jelentős kiadással járt a szülők számára / Fotó: Salvaţi Copiii Szervezet
A Salvaţi Copiii Románia Szervezet által készített felmérésben részt vevő szülők 95 százaléka állítja, hogy pénzt kellett költsön gyermeke tanulására az online oktatás időszakában.

A Salvaţi Copiii Románia Szervezet által készített felmérésből kiderül, hogy a szülők többet költöttek gyerekeik oktatására az online időszakban, mint 2018-ban. Az Iskola utáni iskola típusú szolgáltatások átlagos költsége megkétszereződött, míg az online oktatás új típusú költségeket generált, mint például a laptop/táblagép, mobiltelefon vagy kiegészítő eszközök vásárlása. Mindezen felszerelések családonként átlagosan 5800 lejes kiadást jelentettek, derül ki az egyesület felméréséből, mely arra is rávilágít, hogy a válaszadó szülők 95 százalékának állítása szerint rejtett oktatási költségeket kellett fedezzenek. A válaszadó szülők becslése szerint az online oktatásra 4200 lejt költöttek, ami közel 1000 lejjel több, mint amennyit 2018-ban csemetéik taníttatására fordítottak. Azonban ha a különórák, tanfelszerelés, tankönyvek árát is figyelembe vették, akkor az összeg átlagosan 6798 lejre rúg, amit a gyerekük amúgy ingyenes oktatására költöttek. A felmérésben részt vevő szülők közel fele azt állította, hogy 5000 lejt költött gyereke oktatására az online oktatás időszakában, melynek jelentős hányada az IT-felszerelések és tankönyvek vásárlását jelentette.

A koronavírus-járvány miatt új helyzethez kellett alkalmazkodniuk a szülőknek, és természetesen ezek új típusú kiadásokat is előidéztek. A Salvaţi Copiii szervezet felméréséből kiderül, hogy az Iskola utáni iskola programok iránti kereslet megnőtt, a járvány előtti, 2018-as 10 százalékos keresettség tavaly 20 százalékra növekedett, amit az idézett elő, hogy a szülők egy része nem tudott otthonról dolgozni, emiatt valamilyen módon meg kellett oldaniuk a gyerekeik felügyeletét az online oktatásban. Ezen szolgáltatás átlagos költsége 4200 lej volt, ami kétszerese a 2018-as kiadásoknak. Érdekes módon alakult a magánórák piaca, hiszen a korábbi években ezek jelentős kiadást jelentettek a szülők számára, míg most kb. 2500 lejes kiadással járnak.

Érdekességként hathat, hogy az osztálypénz a szülők 13 százalékának jelent biztos kiadást, még akkor is, ha online oktatásról beszélünk, ám visszaesést mutat a járvány előtti időszakhoz képest. A legtöbben, akik befizetik ezt az alapot, azt állítják, nem kapnak nyugtát a befizetésről.

Sógor Beáta

Cîmpeanu: Nemzetbiztonsági jelentőségű üggyé kezd válni az oktatási rendszer helyzetének megoldása
Az oktatás kérdése kezd nemzetbiztonsági üggyé válni Romániában - vélekedett Sorin Cîmpeanu egy, az iskolai tesztelést és oltást taglaló konferencián.
Online folytatódik az oktatás hétfőtől a végzős osztályok számára
Elkezdődött hétfőn a tanítás a nyolcadikosok, tizenkettedikesek és tizenharmadik osztályosok számára. Az oktatás online zajlik.
Egyre több az online csaló
Már a kétlépcsős ellenőrzés sem elég a bankoknak: a kártyaadatok megadása mellett SMS-ben kapott kód és mesterjelszó is kell az online fizetéshez, de maradtak a klasszikus figyelmeztetések is.
Cookie