×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Sport

Sok van még a „villany-Dakarig”!

2024.01.27 - 12:50
Megosztás:
Sok van még a „villany-Dakarig”!
Időre és technológiai fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a sivatagi megpróbáltatásokkal ténylegesen is elbírjanak a villany-gépek. (Fotó: Denis Janezic)
Sokkal inkább szimbolikusan, mintsem teljesítmény szinten voltak jelen elektromos terepmotorok a 2024-es Dakaron — színházba illő e-motoros jelenetekről beszélt a sivatagi versenyről hazatérő Gyenes Mani.

Ahogy az autó-motor ipar más területein és minden technikai sportágban, úgy a Dakar-ralin is megjelentek az elektromos járművek, Gyenes Emánuel (KTM / Autonet Motorcycle Team) főleg elektromos motorokkal találkozott a megmérettetés során, elmondásai alapján ezek inkább jelzésértékkel voltak jelen a gépek számára is kemény erőpróbán, mintsem azért, hogy eredményt érjenek el.

Nem bírják az akkusok

Mani arról beszélt a hazatérése tiszteletére tartott ünnepséget követő sajtótájékoztatón, hogy nagyon messze van még az az idő, amikor ilyen új gépekkel azt a teljesítményt lehet elérni, mint a klasszikus belsőégésű motorral szerelt gépekkel.

Olyan jeleneteknek volt szemtanúja például, hogy az elektromos motorok az egyes szakaszoknak csak az első húsz kilométerén hajtottak, amíg a stáb videó-, meg fényképfelvételt készített a részvételükről. A rövid szereplés után pótkocsira kerültek az akkumulátoros motorok és belső égésű szállítójárművek vitték őket a következő táborhelyig, ahol reggelig megint fosszílis üzemanyaggal hajtott generátor által táplált töltőre kerültek, hogy következő napon is megismételhessék ugyanúgy húsz kilométeren ugyanazt a „mutatványt”.

Princz Csaba