×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Sok maszk nem felel meg az előírásoknak

2020.07.07 - 14:33
Megosztás:
Sok maszk nem felel meg az előírásoknak
Sorin Mierlea, az InfoCons fogyasztóvédő szervezet elnöke szerint több mint 50 olyan típusú védőmaszkot árusítanak Romániában, amelyek nem felelnek meg az európai előírásoknak.

Mint azt már jól tudjuk, a járványügyi szabályok közé tartozik a kötelező maszkviselés zárt helyiségekben, a tömegközlekedési járműveken és a taxikban. A maszkviselés elsődleges célja a vírus terjedésének lassítása, ugyanakkor a nagyvárosokban a légszennyezettség miatt is sokan használják. Mivel a maszk életeket is menthet, nagyon körültekintőnek kell lennünk, amikor megvásároljuk. Sorin Mierlea egy, a Román Rádiónak adott interjújában hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy Romániában több mint 50 olyan típusú maszkot árusítanak, amelyek nem felelnek meg az európai előírásoknak, így nem nyújtanak hatékony védelmet a koronavírus ellen. Az InfoCons elnöke a következőket hangsúlyozta: „Csakis ellenőrzött helyről, boltokból vásároljunk védőmaszkot, és kérjük el a nyugtát! A maszkok egyéni csomagolással, világos címkével kell hogy rendelkezzenek, amelyen szerepelnie kell az alapanyagnak és a CE feliratnak, még akkor is, ha azokat darabszámra árulják. A CE felirat biztosítja, hogy a védőmaszk megfelel az európai normáknak, az összetétel pedig biztosít arról, hogy a rendeltetésnek megfelelő.”

Saját készítésű maszk használata esetén is körültekintőnek kell lennünk, ugyanis nem minden házilag előállított maszk hatásos. Győződjünk meg arról, hogy a maszk előállításához használt alapanyag pamut, de a legmegfelelőbb a damaszt. A pamutból, illetve damasztból készült védőmaszkok környezetkímélők, többször lehet őket használni, ráadásul moshatók és vasalhatók is. Továbbá a damaszt és pamut anyag rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely gátolja a cseppfertőzéssel terjedő vírusok és baktériumok terjedését. Viselésük sokak számára kényelmesebb, mint az orvosi maszkoké.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság tematikus ellenőrzéseket végez a védőmaszkokat és kesztyűket forgalmazó cégeknél; azt vizsgálja, hogy teljesítik-e az előírt védelmi követelményeket.

Kallós András

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie