×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Simply the Best - elhunyt Tina Turner

2023.05.24 - 22:13
Megosztás:
Simply the Best - elhunyt Tina Turner
83 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő, a rock 'n' roll királynője.

Több mint 50 éve tartó karrierje során Tina Turner számos díjat gyűjtött be, és beválasztották a műfaj halhatatlanjai közé — miután két évtizedig együtt dolgozott bántalmazó férjével, Ike Turnerrel, az amerikai származású svájci énekesnő-színésznő szólókarrierbe kezdett. A nehéz kezdet után a Private Dancer című albumával a nyolcvanas évek egyik meghatározó popikonjává vált.

hirek/2023/majus/t4.jpg

Tina Turner 1939. november 26-án, Anna Mae Bullock néven született, és a Tennessee állambeli Nutbushban nőtt fel, de messze nem boldog családban: a mindennapos veszekedésekbe belefáradt édesanyja elhagyta családját, majd nem sokkal később az édesapja is elment, a gyerekek pedig a rokonoknál ragadtak. Tina Turner gyerekként a kisváros templomi kórusában énekelt, tinédzserként pedig beverekedte magát Ike St Louis-i zenekarába: a fiatal lány mindenkit lenyűgözött, amikor előadta BB King You Know I Love You című dalát.
Miután kiderült fantasztikus tehetsége, Ike a Tina Turner nevet adta neki — az énekesnő 1960 júliusában debütált az A Fool in Love című kislemezzel, amely azonnal ismertté tette a nevét az Egyesült Államokban, de igazán a koncertek voltak azok,  amelyek meghozták a hírnevet számára.A 60-as évek második felében a duó nagyon keresett lett; a Rolling Stones előzenekara volt az Egyesült Királyságban, majd később az Egyesült Államokban, és olyan sztárok, mint David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley és Elton John is ellátogattak Las Vegas-i rezidenciájukra.
A sikersorozatnak az vetett véget, amikor Tina 1976-ban elhagyta Ike-ot, aki folyamatosan erőszakos volt vele, bántalmazta és meg is csalta — viszont ekkor egy új korszak vette kezdetét, és megszületett egy igazi legenda.

A legmeglepőbb visszatérés

1984-ben Tina Turner megtette azt, amit a közvélemény általában „a rockzene történetének legmeglepőbb visszatéréseként” emleget. Az év májusában a Capitol kiadta a What's Love Got To Do With It című kislemezt, hogy népszerűsítse a közelgő album megjelenését, azonban mindössze 11 rádióállomás kezdte el játszani a dalt. Miután Roger Davies folyamatosan erőltette a kiadónál a szélesebb körű promóciót, a dal két héttel a megjelenése után már 100 rádióadó műsorán szerepelt. A kislemez hirtelen világsiker lett, és szeptemberben első helyezést ért el a Billboard Hot 100-as listáján – Tina dalai közül elsőként. 

Negyvennégy évesen Tina volt a legidősebb, listavezető kislemezzel rendelkező énekesnő. A dal több európai országban is bekerült a legjobb tíz közé. 1984 júniusában végül megjelent a Private Dancer, amely azóta világszerte több mint 11 millió példányban kelt el – bár egyes források 20 milliónál is több eladott példányt jegyeznek –, ezzel az énekesnő legsikeresebb albumává vált. A Let's Stay Together és a What's Love Got To Do With It mellett olyan sikerszámok találhatóak rajta, mint az USA Top 5-be került Better Be Good To Me és a címadó Private Dancer, amit a Dire Straits frontembere, Mark Knopfler írt. Turner a lemezért később elnyerte az „MTV Video Music Award”-ot, két „American Music Award”-ot és négy Grammy-díjat, többek között az év lemezéért járót. 1985 februárjában megkezdte első szóló világ-körüli turnéját, a Private Dancer Tour-t, amely összesen 170 amerikai, európai, ázsiai és ausztráliai fellépést foglalt magába.

hirek/2023/majus/t2-1.jpg

A Private Dancer sikere után Tina elvállalta Entity nagynéni, Csereváros úrnőjének szerepét a Mad Max – Az Igazság Csarnokán innen és túl című filmben. A film 36 millió dolláros nyereséggel zárt, Turner pedig elnyerte az NAACP (Nemzeti társaság a színes bőrű emberek előrejutásáért) díját "Kiemelkedő női alakítás" kategóriában. 1985 júliusában Tina fellépett a Live Aid-en Mick Jagger partnereként. Augusztusban megjelent a Mad Max betétdalát népszerűsítő We Don't Need Another Hero című kislemez. A szám ismét nemzetközi sikert hozott, második helyezést elérve az USA-ban, harmadikat az Egyesült Királyságban; emellett Grammy-díjra és Golden Globe-díjra is jelölték. A teljes filmzenét tartalmazó album nem sokkal a megjelenést követően már 1 millió példányban kelt el és bekerült az amerikai Top 40-be. Októberben megjelent a filmzene második kislemeze, a One of the Living is, a dal később Grammy-t nyert a "Legjobb Női Rockdal" kategóriában. Novemberben jelent meg Bryan Adams-szel közös duettje, az It's Only Love című kislemez. A dal Grammy-jelölést kapott a "Legjobb Rockdal – Duó vagy Együttes" kategóriában.

Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és egyedülálló módon több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben.
Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Nyolc évnyi pihenés után 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tour a jegyeladásokat tekintve 2008-2009 egyik legsikeresebb turnéja volt.

hirek/2023/majus/t3-1.jpg

1995-ben Turnert felkérték a legújabb James Bond-film, a Goldeneye betétdalának eléneklésére. A dalt a U2 együttes két frontembere, Bono és The Edge írta. A Goldeneye számos európai országban bekerült a Top 10-be, a dal videóklipje szintén sikert aratott. 1996-ban megjelent Tina soron következő, Wildest Dreams című albuma. A későbbi sikeres turnénak és az énekesnő egy harisnyareklámbeli szereplésének köszönhetően a korong végül az Egyesült Államokban aranylemez, Európában pedig platina lett. Az albumra olyan sikerszámok kerültek, mint a Whatever You Want, a John Waite-feldolgozás Missing You és a címadó Barry White-duett, az In Your Wildest Dreams. 1996 májusában Turner megkezdte kapcsolódó világ-körüli turnéját, amely egy évvel később, 1997 áprilisában zárult és összesen 130 millió dollár jegybevételt hozott. Az év végén Tina és zenészei részt vettek az olasz ballada, a Cose Della Vita angol változatának elkészítésében, a dal eredeti előadójával, Eros Ramazzottival közösen. Eros és Tina duettje hatalmas sikert aratott Európa-szerte, az énekesnő később Ramazotti turnéjának több fellépésén megjelent előadni ezt a számot.

Tina Turner 27 év együttélés után 2013-ban ment feleségül a német Erwin Bachhoz. Az akkor 73 éves rocknagyi diszkrét polgári esküvőn esküdött örök hűséget 57 éves, zenei producer párjának. „Nagyon boldog vagyok Svájcban, otthon érzem magam itt, el sem tudnék képzelni jobb helyet magamnak” – nyilatkozta az esküvő után az énekesnő. Boldogságára azonban hamarosan árnyék vetült, egészségi állapota megromlott, 2016-ban vastagbélrákkal diagnosztizálták, 2017-ben pedig veseátültetésre volt szüksége, férje egyik veséjét kapta meg.

Életét három memoár, egy életrajzi film, egy zenés musical és 2021-ben a Tina című dokumentumfilm örökítette meg.