×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Simona Pop Rióból üzent a szatmári szurkolóknak

2016.08.12 - 08:25
Megosztás:
Simona Pop Rióból üzent a szatmári szurkolóknak

Péntek hajnalban a román női párbajtőrcsapat, a szatmári Simona Pop közreműködésével megszerezte a román olimpiai küldöttség első aranyérmét az idei riói olimpiai játékokon. Kereskényi Gábor polgármester gratulált a lányoknak, külön kiemelve Simona Popot, akinek a következő tanácsülésen kezdeményezni fogja a díszpolgárrá avatását.

Közel egy hetet kellett várni az első román aranyra a riói olimpián. A szatmári Simona Poppal felálló női párbajtőrcsapat legyőzte a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnok Kína válogatottját.

Nehezen, de megszületett — így lehetne értékelni a péntek hajnalban megszerzett első román érmet, ami ráadásul „aranyat ért”. Azért is, mert ez a román küldöttség első érme, és természetesen, mert a hazai lányoknak (Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Popescu és Loredana Dinu) egy fantasztikus teljesítményt követően valóban sikerült a dobogó legfelső fokára fellépniük. Az olimpián kilenc csapat indult a női párbajtőrcsapatok küzdelmében. A román párbajtőrözőknek az Amerikai Egyesült Államok csapata ellen volt a legnehezebb dolguk a negyeddöntőben. Bár végig vezettek, mégis aranytussal jutottak be az elődöntőbe 24–23-as eredménnyel. A második körben az oroszok ellen vívtak a lányok, majd győztek is, méghozzá fölényes különbséggel. Az oroszok elleni győzelmet leginkább a szatmári Simona Popnak köszönheti a román csapat, aki 20 tussal a Dan Podeanu-George Epurescu edzőpáros legeredményesebb vívója volt.

Simona mindhárom párharcát megnyerte 6-3, 5-3 és 9-7 arányban. A döntőben megismétlődtt a tavalyi moszkvai világbajnokság fináléja, hisz a románok ellenfele ezúttal is a kínai csapat volt. Az ázsiaiak négy éve aranyat nyertek a londoni olimpián, az akkori csapatból ketten most is tagjai voltak a küldöttségnek, így nem várt könnyű feladat a románokra. A lányok azonban már az elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, és jelentős előnyre tettek szert, elsősorban a remekül vívó Simona Gherman jóvoltából. A kínai csapatból Hszü An-csi hozta a legtöbb pontot. Az utolsó előtti párban óriási küzdelem alakult ki, Szun Jü-csie 9 tusával felhozta a kínaiakat, de a nagyszerű Gherman 6 tust adott. Az utolsó párban Popescu öt tus előnnyel lépett pástra Hszü ellen. A kínai kényszerhelyzetben jött előre, ezt használta ki Popescu, és szép találatokkal bizonytalanította el az ellenfelét. Időbe telt, míg Hszü megtalálta a ritmust, de a rutinos román vívónő nem engedte a kelleténél közelebb, és még eggyel meg is toldotta. A román párbajtőrcsapat ezzel 44:38-ra győzött a fináléban, megszerezve ezáltal az első aranyat a riói olimpián. A meccs végén Simona Popot a gsp.ro oldal a román csapat titkos fegyverének nevezte. Az újságírók szerint a szatmári lány volt az, aki utat tört a román csapatnak a fináléba az oroszok ellen nyújtott teljesítményével.

Pop elmondta, bizonyítani szerettek volna az egyéniben elszenvedett kudarc után. Szerinte csapatban azért sikerült győzniük, mert erőt adtak egymásnak, elhitték, hogy meglehet az arany, és soha nem a félelem dominált a párharcok alatt. Sikerült túllendülniük a kritikus pontokon, ami még erősebbé tette őket — mondta.

Korábban Stahl Katalin kétszer szerzett bronzérmet a tőrvívó csapattal, 1968-ban Mexikóban, négy évvel később pedig Münchenben. Legutóbb 1984-ben, Los Angelesben állt szatmári olimpiai dobogón, Zsák-Moldovan Marcella szerzett ezüstérmet a női tőrvívó válogatottal. Négy évvel ezelőtt Londonban a szintén szatmári Ozsváth Richárd bronzérmet szerzett a paralimpián, a kerekesszékes egyéni tőrvívó versenyben, de ő magyarország színeiben indult.

A csütörtöki volt a román vívósport negyedik olimpiai aranyérme, Mihai Covaliu Sydney-ben, Laura Badea az atlantai játékokon, míg Ionel Drâmbă Mexikóvárosban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A bronzmérkőzést hat tussal az oroszok nyerték, az észtek pedig a negyedik helyen zárták a csapatversenyt.

A végső sorrend: 1. Románia (Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Popescu, Loredana Dinu), 2. Kína (Szun Jü-csie, Hszü An-csi, Szun Ji-ven), 3. Oroszország (Kolobova, Sutova, Logunova, Kocsnyeva), 4. Észtország (Beljajeva, Embrich, Kirpu), 5. Egyesült Államok (Holmes, C. Hurley, K. Hurley), 6. Dél-Korea (Csoj Eun Szuk, Sin A Lam, Csoj In Dzsong).

 

Eredmények:

elődöntő:

Kína-Észtország 45-36

Románia-Oroszország 45-31

a 3. helyért:

Oroszország-Észtország 37-31

döntő:

Románia-Kína 44-38

 

A végeredmény:

női párbajtőr csapatverseny, olimpiai bajnok:

----------------------------------------------

Románia (Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Popescu, Loredana Dinu)

2. Kína (Szun Jü-csie, Hszü An-csi, Szun Ji-ven, Hao Csia-lu)

3. Oroszország (Tatyjana Logunova, Vijoleta Kolobjova, Ljubov Sutova)

 

Pénteken a férfi tőrözők csapatversenyét rendezik, abban sem lesz magyar induló, akárcsak a női kardválogatottak szombati küzdelmében sem. A vívóprogram vasárnap zárul a férfi párbajtőrözők versenyével - magyar csapattal a mezőnyben.

 

Cookie