×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Gong

Sikeresen indult vándorútjára a MAFESZT Szatmárnémetiben

2018.04.30 - 15:44
Megosztás:
Sikeresen indult vándorútjára a MAFESZT Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben szervezték meg április 19. és 24. között a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség első saját fesztiválját, a MAFESZT-et.

Ezen a szövetség minden tagszínházának összes tagozata fellépett, legjobb előadásaikat bemutatva egymásnak és a közönségnek. Többszörös fesztiválszereplő és díjazott előadásokat mutattak be a szatmári játszóhelyeken. A nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata a Kaukázusi krétakört játszotta, a Lilliput Társulat Az égig érő fa meséjét hozta el, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig az elsősorban gyermekeknek szóló VANmeSE című előadást mutatta be. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Sonnet 66 című sikerdarabját játszotta, a bábtagozatuk pedig egy igen izgalmas Piroska-feldolgozással lépett színpadra. A megrázó és felkavaróan aktuális volt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Migránsoook című produkciója, és mélyet az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című, szintén sokszorosan díjazott monodrámája követett. A fesztiválon a szatmári Brighella Bábtagozat kétszer is fellépett a Hapci király birodalma című bábjátékkal, a prózai tagozat pedig a Tévedések vígjátékát játszotta, székhelyén utoljára. A fesztivál része volt a marosvásárhelyi Havi Dráma vendégjátéka is. A vásárhelyiek a District 15-ben adták elő Matei Visnec A III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből című felolvasószínházi előadást.

A MAFESZT fesztivál programját sokszínű és hasznos workshopok egészítették ki, így amellett, hogy a tagszínházak művészei megismerhették egymás produkcióit, többféle képzésen is részt vehettek a szemle során. Kerekes Dalma néptánc-workshopot tartott Szatmárnémetiben, Szabó Attila pedig az animáció és a fizikai humor (slapstick) rejtelmeibe vezette be a résztvevőket a Brighella Bábtagozat által szervezett workshopon. Bordás Attila és Győrfi Csaba is mozgás-workshopot tartottak, Gelu Badea rendező pedig színészmesterség-workshopon képezte a résztvevőket.

Az előadások és workshopok mellett a szervezők a főtámogató Aquastar aquapark jóvoltából lehetőséget teremtettek a társulatok tagjainak a közös kikapcsolódásra is.