×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Vidék

Sikeres levendulaszüret Teremen

2022.06.20 - 12:00
Megosztás:
Sikeres levendulaszüret Teremen
Fotók: A szerző felvételei
Rekordszámú érdeklődőt vonzott az idén első alkalommal megrendezett Szedd magad! levendulaszüret Mezőteremen. A csodálatos környezetben kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak.

Már a főútról jól látszik az egykori mezőteremi szőlős és az ott található lila levendulaültetvény. Az évnek ebben a szakában a legszebb a környék, csodák sokaságával találkozhat, aki kilátogat oda. A színpompás ültetvény fölött fehér lepkék sokasága repked, a növények zsongnak a virágporra éhes méhecskéktől. „Nem kell tőlük félni, nincs miért, senkit sem bántanak, csak el kell őket hessegetni” — szólt a természetvédelmi őrök megnyugtató hangja. És valóban, a levendulaszüret során senki sem panaszkodott, hogy megszúrta volna egy rovar. A növény iránt érdeklődő szüretelők és a mézgyűjtögető állatok egyaránt örülhettek a csodálatos környezetnek.

hirek/2022/junius/20/lenevdula-terem-1.jpg
A saját kezűleg aratott levendulacsokor a legkedvesebb — élményekkel teli

A bejáratnál jelképes összegért megvásárolt aratótáskába a tapasztalataink szerint négy nagyobb bokor virágzatát lehet becsomagolni. A szabály nagyon egyszerű: az ültetvény bármelyik részéről lehet aratni, de amennyiben nekiállunk egy bokornak, azt teljesen le is kell kopaszítani, nem csak belenyesni. A gyerekek és a kísérőik is szépen dolgoztak, mindenki betartott minden szabályt, s közben nem lehetett megállni, hogy ne készítsünk több tíz fényképet, hiszen az itt alig egy óra alatt szerzett élmények egész évre elegendő endorfinnal töltik fel az embert. A boldogsághormon termelődését fokozza, ha az emberfia az egész családot magával viszi, hiszen az az illat és az a hangulat, ami egy ilyen aratáskor körbelengi a látogatót, megismételhetetlen és pótolhatatlan.

hirek/2022/junius/20/lenevdula-terem-3.jpg
A vendégek által meghagyott virágokat is learatják, megszárítják, és úgy értékesítik majd

A Tar család nagyon kedves vendégfogadónak bizonyult. „Idén először rendezzük meg ezt az akciót, ugyanis korábban többször is voltunk Magyarországon hasonló levendulaszüreten. Szerettük volna, ha a környékünkön is megismerik az emberek, milyen csodálatos érzés egy ilyen virágzó mezőn sétálni” — fogalmazott lapunk kérdésére Tar Miklós, az ültetvény tulajdonosa, aki szerint a megmaradt virágokat is learatják, megszárítják, és így fogják értékesíteni. A mezőteremi telepítés legtöbb bokra keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia), amely a lila legkülönbözőbb árnyalataiban pompázik, de van két sor rózsaszín is, illetve most bimbózik egy pár fehér, amely a többihez képest mintegy két héttel később borul virágba. Aki aratni kívánt, és nem hozott magával metszőollót, annak a szervezők biztosítottak. Érdemes saját kézzel szüretelni, hiszen a levendula szárában lévő illóolaj jól megtapad a bőrön, és napokra megillatosítja a szorgos kezeket. Akik csak sétálni és fotózkodni szerettek volna a levendulásban, szintén nagyon jól érezhették magukat, a kijáratnál pedig minimális befektetéssel juthattak előre kötözött virágcsokorhoz.

Amennyiben hagyománnyá válik a mezőteremi levendulahétvége, biztosan igazi zarándokhellyé válik a halastó melletti dombos terület, ahol nem csak ilyenkor érdemes sétálni, de a levendulavirágzás idején különösen megnyugtató az ott tartózkodás. Élmény, illatözön és mérhetetlen nyugalom, lelki béke — ez jellemzi az ilyen akciókat, amelyekre nagy szüksége van a mókuskerékben elszédült emberfiának.

Végh Balázs

Cookie